Hou je van bakken in een air fryer? Dit apparaat zal je overtuigen

door Natasja

01 Juni 2024

Halogeenoven
Advertisement

Steeds meer mensen letten tegenwoordig op hun voeding en geven de voorkeur aan gezond, vetvrij eten. Daarom is de keuze van de bereidingswijze vaak een zeer belangrijke stap bij het bereiden van maaltijden.

In de afgelopen jaren is het gebruik van de air fryer, een klein apparaat waarmee smakelijk eten kan worden bereid zonder dat er te veel vet en sausen aan te pas komen, steeds populairder geworden, maar sinds kort wint een nieuw compact apparaat terrein dat het misschien binnenkort zal vervangen: de halogeenoven.

Is dit alternatief voor de air fryer echt de moeite waard? Laten we hieronder eens kijken hoe het werkt en wat je kunt bereiden in een halogeenoven.

Advertisement

Wat is een halogeenoven

Amazon.com

Laten we eerst uitleggen wat een halogeenoven is: dit kleine en compacte apparaat is een soort pan van borosilicaatglas, met een halogeenlamp en ventilator in het deksel. Sommige modellen zijn ook uitgerust met roosters waarmee meerdere gerechten tegelijk kunnen worden bereid. De gloeilamp produceert de warmte en de ventilator verspreidt deze in de pan, waardoor het convectie-kookmechanisme wordt geactiveerd. De kooktemperatuur (tot 250 graden) en kooktijd kunnen worden ingesteld met de knop op het deksel, terwijl de voortgang gemakkelijk kan worden gecontroleerd via het glas, waardoor warmteverlies door het openen van het deksel wordt voorkomen.

De voordelen ten opzichte van de traditionele oven, afgezien van de compactheid waardoor je de halogeenoven naar wens kunt verplaatsen, zijn de snellere opwarming van de halogeenlamp, waardoor het verbruik daalt, maar ook de grotere mogelijkheid om een homogene bereiding te verkrijgen dankzij de ventilator die de hete lucht in de houder laat circuleren.

Advertisement

Welke voedsel is geschikt voor bereiding in een halogeenoven

Amazon.com

Maar welk voedsel kan worden bereid in de halogeenoven?

Het moet gezegd worden dat in vergelijking met een conventionele oven de afmetingen kleiner zijn en daarom een beperking vormen voor de hoeveelheid voedsel die je erin kunt bereiden. De halogeenoven is echter geschikt voor het bereiden van al het voedsel dat je in de oven kunt bereiden, met het voordeel van kortere tijd en meer gelijkmatig bakken:

  • vlees en gebraad
  • vis en zeevruchten
  • gebakken groenten

Dit apparaat kan ook geschikt zijn voor de bereiding van pizza's, hartige taarten en taarten en gebak, hoewel de kleine afmetingen kunnen leiden tot het slechte gisten en bakfouten.

Kortom, een geldig alternatief voor de traditionele elektrische oven, maar is het echt beter dan de air fryer? In feite garandeert de air fryer, in vergelijking met de halogeenoven, een snellere opwarming en de mogelijkheid om dezelfde kookresultaten te bereiken met een nog lager verbruik, daarom geven veel van zijn fans er nog steeds de voorkeur aan.

Aan welke van deze apparaten geef jij de voorkeur?

Advertisement