Wanneer je kaas zo bewaart blijft je kaas veel langer goed

door Skip

29 Augustus 2023

Wanneer je kaas zo bewaart blijft je kaas veel langer goed
Advertisement

Wat is kaas toch lekker in al zijn oneindige variëteiten. Verse kazen, halfgerijpte of gerijpte kazen, zachte of harde kazen enzovoorts. In vele landen heb je door de kaasproductie een ongelofelijke verscheidenheid en zal je dus altijd wel wat kaas aantreffen in de boodschappentas en in de koelkast.

Voor elk type kaas wat je in huis haalt is het de moeite waard om tijd te steken in het juist bewaren van kaas in de koelkast met de juiste methode die zorgt voor de beste bewaarcondities om smaak en consistentie zo lang mogelijk intact te houden. Dit geldt natuurlijk niet wanneer de kaas al is opgegeten voordat deze kan bederven!

Advertisement
Creativo

Creativo

Een van de fouten die het meest worden gemaakt zonder dat men daar erg in heeft is dat men de kaas in de plastic verpakking laat zitten waarin de kaas vaak wordt verkocht. Hoewel dit van nut is gedurende de distributie- en verkoopfase, zou de verpakking direct moeten worden verwijderd zodra de kaas thuis is aangekomen. Dus weg met het folie, maar wat moet je de kaas dan "aantrekken" zodat de plakken en porties goed blijven in de koelkast.

Wat je vaak ziet is dat je kazen moet laten ademen, zeker gerijpte en halfgerijpte kazen. Rijping vindt plaats in koele omstandigheden maar ook waar er voldoende lucht is. En hoewel het zeker zo is dat een bepaalde soort kaas wordt aangetast wanneer de zachtere binnenkant niet meer beschermd is, zou door volledig onbedekt laten de kaas hard worden. Kaas moet dus niet volledig ingepakt zijn met iets wat niet ademt.

Daarom wordt speciaal kaaspapier (voor in de koelkast, transparant papier met cellulose) of misschien bakpapier of ingevet papier aanbevolen. Voor harde kazen is het zelfs zo dat er traditionele methodes zijn waar textiel wordt gebruikt (misschien hele schone kaasdoeken) waar de desbetreffende kaas in moet worden verpakt.

Als het om hele verse en vochtige kazen gaat moet mozzarella altijd in het vocht worden bewaard en als je dat niet meer hebt is water met een beetje zout ook een alternatief. Andere soorten zoals stracchino en ricotta kan je in papier bewaren of in glas of plastic bakjes/folie aangezien deze kazen snel moeten worden gegeten.

Maar de echte vraag is: blijft kaas langer dan een paar dagen in de koelkast staan of wordt hij al sneller opgegeten?

Advertisement