Geniet langdurig van verse komkommers: ontdek 3 technieken om ze knapperig en smakelijk te houden

door Natasja

05 Augustus 2023

Geniet langdurig van verse komkommers: ontdek 3 technieken om ze knapperig en smakelijk te houden
Advertisement

Fris en knapperig: de smaak van komkommers ligt voornamelijk besloten in deze twee kenmerken. Ze kunnen ook gekookt of ingemaakt in pekel en dergelijke worden gegeten, maar ze zijn rauw ook erg lekker, toegevoegd aan salades of een beetje gekruid op veel verschillende manieren. En juist om er op deze manier van te kunnen genieten, is het de moeite waard om manieren te vinden om ze zo lang mogelijk zo vers en knapperig mogelijk te houden.

Hoewel ze vrij lang houdbaar zijn als je ze goed bewaart in de koelkast, zijn er ook manieren om ze nog langer vers en zelfs licht op smaak te houden. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Creativo

Creativo

Tips die altijd handig zijn:

Weg met het plastic: als je ze verpakt in plastic verpakkingen koopt, moeten die gelijk verwijderd worden zodra je thuiskomt. Tijdens het rijpen stoten komkommers ethyleen uit, wat het rijpingsproces zelf versnelt. Als dat gas niet kan ontsnappen door de plastic verpakking, zullen de komkommers eerder bederven.
Was ze, maar droog ze daarna: als je nog niet weet wanneer je ze gaat gebruiken, direct of over een paar dagen, moeten ze worden gewassen voordat ze in de koelkast worden gelegd, maar ook goed worden gedroogd. Waterresten zijn altijd een broedplaats voor bacteriën.
In de koelkast, in het daarvoor bestemde vak: inmiddels hebben alle koelkasten wel een 'CrispZone'-lade, de lade die precies bedoeld is om groenten vers te houden. Perfect dus, ook voor komkommers.

Advertisement

Bewaren in water

Bewaren in water

Hera_the_otter/Reddit

Er zijn verschillende DIY methodes om komkommers te bewaren, en dit zijn vaak methodes waarbij je water gebruikt.

Als je bijvoorbeeld bent begonnen met het snijden van komkommers, maar vervolgens niet alles opeet, kun je in plaats van de overgebleven plakjes of stukjes (blokjes, stokjes) die je al hebt gesneden weg te gooien, deze bewaren in water.

Ook hier kun je kiezen uit het volgende:

  • Doe ze in een kan of iets dergelijks, samen met water of zelfs wat schijfjes citroen, en ze zullen een paar dagen vers en knapperig blijven, terwijl het water zelf lekker wordt en goed te drinken is, vooral als het warm is! Bewaar ze altijd in de koelkast, eventueel afgedekt met een deksel of doek.
  • Bewaar ze in een luchtdichte zak. Het enige wat je hoeft te doen is de plakjes in de zak te doen, deze voor 3/4 te vullen met water (zodat hij makkelijk dicht gaat), dicht te doen en in de koelkast te bewaren. Zo heb je weer een paar dagen verse plakjes om te eten.

Je kunt de komkommers ook in een potje bewaren, samen met de kruiden. Dit is een heel eenvoudig proces waarmee je ze maandenlang kunt bewaren! Voor deze methode heb je hele verse komkommers nodig, grof zout, witte azijn, laurierblaadjes, groene pepers en knoflook. Eventueel kun je peper en koriander toevoegen.

1. Spoel de komkommers en leg ze een ochtend lang in een kom met water.
2. Maak kleine gaatjes in elke komkommer met behulp van een tandenstoker of naald.
3. Neem potten van 2 liter, doe de hele komkommers erin en vul ze tot de helft met water.
4. Voeg een paar laurierblaadjes, 3 of 4 teentjes knoflook en 2 of 3 doormidden gesneden groene pepers toe.
5. Voeg eventueel een eetlepel zwarte peper en een eetlepel korianderzaad toe.
6. Giet er 3 eetlepels grof zout en een glas azijn bij.
7. Schud goed en vul aan met water.
8. Sluit af en bewaar op een koele, donkere plaats.

Deze lichte en pittige pekel begint na ongeveer een week smaak te geven aan je komkommers en kan ze vele maanden bewaren, tot wel een jaar! Als je niet van pittig houdt, kun je de pepers weglaten en ook de hoeveelheid peper verminderen.

Heb jij deze methoden al eens geprobeerd?

Advertisement