Danst de wasmachine bij elke wasbeurt? Los het probleem op met deze eenvoudige tips

door Natasja

05 Juli 2023

Danst de wasmachine bij elke wasbeurt? Los het probleem op met deze eenvoudige tips
Advertisement

De wasmachine wordt aangezet, het centrifugeren begint en daar begint het gerommel dat door het hele huis galmt alsof er een dolle kudde over de vloer rent. Dat trommelconcert is soms te wijten aan het gebruik van een oud of versleten apparaat. En in dat geval is er weinig aan te doen totdat het gerepareerd of vervangen kan worden. Heel vaak is de oplossing echter veel eenvoudiger.

Er zijn namelijk methoden die kunnen helpen om trillingen te verminderen, met als doel de apparaten in kwestie te stabiliseren zodat ze minder wiebelen en minder lawaai maken. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Creativo

Creativo

De belangrijkste reden achter al dat lawaai en trillen is de positie van de wasmachine, of beter gezegd, de balans ervan. In feite moet je controleren of hij perfect waterpas staat, zonder naar de ene kant over te hellen in plaats van naar de andere.

Hoe zie je dit, zodat je weet waar en hoe je moet ingrijpen? De eenvoudigste methode is om jezelf uit te rusten met een waterpas zoals je die gebruikt bij metsel- of DIY klussen. Aan de luchtbel kun je zien of het apparaat waterpas staat of niet. Dan kun je ingrijpen met vulplaatjes waar nodig.

Advertisement
Gianna/Amazon

Gianna/Amazon

Het is ook handig om te weten dat er speciale voetjes op de markt zijn waarvan de hoogte kan worden aangepast. Als de wasmachine waterpas staat, zal hij veel minder trillen tijdens de intensieve was- en centrifugeerfasen.

Een andere aankoop die handig kan zijn, is een speciale antislipmat die dik genoeg is om trillingen te dempen. Het is een extra gadget dat op zichzelf niet wonderbaarlijk is, maar samen met de andere oplossingen helpt.

Als het probleem echter aanhoudt, is het nodig om de toestand van de schokdempers te onderzoeken, dat zijn precies de onderdelen die trillingen in de hele wasmachine minimaliseren. Deze bevinden zich meestal aan de onderkant van het apparaat. Je kunt ze zelf verwijderen om ze schoon te maken, te smeren en vervolgens terug te plaatsen waar ze zaten, en je kunt online zeker handige handleidingen vinden om deze taak zelf uit te voeren. Maar omdat je de wasmachine ondersteboven moet draaien, kun je het beste iemand vragen je te helpen of, als je niet bekend bent met dit soort reparaties, de hulp van experts inroepen.

Advertisement