Handdoeken, sweatshirts en meer: 5 eenvoudige trucs voor altijd zachte kleding

door Natasja

09 Augustus 2023

Handdoeken, sweatshirts en meer: 5 eenvoudige trucs voor altijd zachte kleding
Advertisement

De was doen is elke keer een beetje een klus: kleding verzamelen en sorteren op stof, kleur en soort vuil, misschien voorbehandelen om de beste resultaten te krijgen, en dan elke keer de juiste wasmiddelen kiezen en zo lang wachten als nodig is om te wassen en te drogen. Kortom, het kost tijd en een minimum aan planning, en op zijn minst hoop je dat alle inspanningen worden beloond met schone, geurige en zelfs zachte kleding of beddengoed. Zachtheid in het bijzonder is soms een ongrijpbaar resultaat en als we het niet bereiken bij het wassen van handdoeken, sweatshirts en sommige andere soorten kleding, wordt het bijzonder vervelend.

Niemand wil harde handdoeken op zijn of haar huid of sweatshirts en kleding dragen die aanvoelen als papier. Hoe kun je ervoor zorgen dat je altijd een zachte was hebt? Je kunt een paar trucjes toepassen, zoals de trucjes hieronder.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Citroenzuur: dit is een natuurlijk ingrediënt en iets milder dan azijn op de metalen onderdelen van de wasmachine, maar nog steeds goed voor het oplossen van wasmiddel- of wasverzachterresten die zich na verloop van tijd ophopen tussen de vezels van stoffen, en lost ook vuil op. Je kunt een paar eetlepels toevoegen aan de lading in de trommel (zonder wasverzachter te gebruiken en de wasmiddeldosering laag houden, in het bakje), of een DIY wasverzachter maken. In het laatste geval los je 200 gram citroenzuur op in een liter heet water (bij voorkeur gedestilleerd), voeg je 15 druppels van een etherische olie naar keuze toe en giet je het in een speciale fles of flacon als alles koud is, klaar voor gebruik als een normale (niet geconcentreerde) wasverzachter.
  • Baking soda: je kunt ook 100 gram baking soda - naast natuurlijk de normale hoeveelheid wasmiddel - toevoegen aan het wasmiddelbakje. Het is een middel dat helpt om stofvezels los te maken en overtollige chemicaliën en vuil te verwijderen, vooral als kleding lange tijd in de wasmand heeft gelegen of ook in een tas zoals een sporttas.
  • Witte wijnazijn of alcohol: azijn kan zinkzouten en aluminiumchloride oplossen, waardoor vuil wordt verwijderd, en werkt ook tegen de ophoping van zeepresten van textielvezels. Als je het bij elke wasbeurt gebruikt, kan het de wasmachine beschadigen, vooral de rubberen afdichtingen en metalen onderdelen, maar als je het af en toe doet, helpt het tegen kalkaanslag. Dus af en toe kun je een half glas azijn in het bakje of direct in de trommel gieten als je een was begint, zonder wasverzachter te gebruiken.

Wat is jouw favoriete methode voor zachte kleding?

Advertisement