Bestek altijd een beetje dof? Ontdek hoe je het zelf gemakkelijk kunt laten glanzen

door Natasja

14 Oktober 2023

Bestek altijd een beetje dof? Ontdek hoe je het zelf gemakkelijk kunt laten glanzen
Advertisement

We gebruiken het elke dag, het is onmogelijk dat het niet beschadigd raakt: we hebben het over het bestek dat we bij elke maaltijd gebruiken, van het ontbijt tot het avondeten. Vorken, lepels en messen vertonen de tekenen van de tijd na jaren van eervolle dienst, zelfs als ze regelmatig op de meest geschikte manier worden afgewassen en gedroogd. En toch houden we bepaalde gebruiksvoorwerpen lang in huis, of het nu gaat om de roestvrijstalen exemplaren of - nog meer - de zilveren exemplaren van speciale gelegenheden.

De beste bestekken willen we er altijd op hun best laten uitzien als we ze laten zien voor een speciale gelegenheid, als we een goede indruk willen maken op onze gasten. Dus hoe laat je je bestek schitteren? Hieronder vind je een aantal handige tips.

Advertisement

Roestvrijstalen bestek

Roestvrijstalen bestek

Andrew Swarga/Pexels

Als ze nieuw zijn, voor het eerste gebruik, raden we aan om ze goed te wassen met warm zeepwater en ze goed te laten drogen voordat we ze opbergen.

Als je het bestek daarentegen in zijn oorspronkelijke pracht wilt herstellen, hebben we een paar opties tot onze beschikking.

  • Witte azijn, bij voorkeur gedestilleerde azijn: meng één deel azijn met 8 delen warm water in een kom. Leg het bestek erin en laat het ongeveer tien minuten weken. Spoel grondig af en droog onmiddellijk met een zachte, pluisvrije doek.
  • Baking soda: vul een hoge bakplaat of een schaal met lauw water en roer er een theelepel of twee baking soda door, zodat het oplost. Dompel het bestek onder, laat het een kwartiertje weken, spoel het dan af onder stromend water en droog het meteen af met een pluisvrije doek.

Als je dan vlekken ziet, is de altijd handige truc van oma om olijfolie te gebruiken. Neem een zachte, pluisvrije doek en bevochtig deze met een theelepel olie, wrijf vervolgens met de doek over het bestek. Spoel af en droog onmiddellijk met een geschikte doek.

Advertisement

Zilver bestek

Zilver bestek

Pixabay, Stockvault

Met zilveren bestek kun je in plaats daarvan deze methode gebruiken:

  1. Was grondig af met water en een milde afwasmiddel of Marseillezeep;
  2. Droog het bestek;
  3. Neem een kom of schaal met hoge wanden en leg al het bestek erin;
  4. Giet er genoeg gedistilleerde witte azijn in om al het bestek te bedekken;
  5. Voeg ook baking soda toe (denk eraan dat je ongeveer 4 eetlepels nodig hebt voor elke 250 ml azijn die je gebruikt);
  6. Laat een uur weken;
  7. Spoel grondig af en droog met een zachte, pluisvrije doek.

Het bestek zal geen vlekken meer hebben en weer net zo glanzend zijn als voorheen!

Gebruik voor normaal schoonmaken altijd milde zeep en water, maar vergeet niet om het bestek altijd goed te drogen voordat je het opbergt. Let er bij alle soorten bestek op dat je het niet te lang laat besmeuren met voedsel: sommige vaak gebruikte voedingsmiddelen en specerijen zijn namelijk zuur en beschadigen op den duur zowel staal als zilver!

Advertisement