Wijnsteen: het is niet alleen handig voor je gebak, het helpt je ook bij het verwijderen van roest en nog veel meer

door Natasja

13 Oktober 2023

Wijnsteen: het is niet alleen handig voor je gebak, het helpt je ook bij het verwijderen van roest en nog veel meer
Advertisement

Wijnsteen is een synthetische rijsmiddel dat heel vaak wordt gebruikt in de traditionele keuken, vooral in die van de Verenigde Staten, maar het komt al sinds mensenheugenis voor in recepten in vele delen van de wereld. Het is ontstaan als vervanging voor biergist of natriumbicarbonaat om bereidingen te laten rijzen, waardoor het de lichte consistentie en alveolatie krijgt die we gewend zijn van veel bereidingen.

Het heeft echter ook een aantal andere toepassingen die erg handig zijn bij huishoudelijke klusjes, te beginnen met roestverwijdering.

Advertisement

Wat is wijnsteen?

Wat is wijnsteen?

Castello since 1907/Amazon

Het is een heel fijn wit poeder, een beetje zoals bakpoeder. Wijnsteen is eigenlijk afkomstig van de wijnproductie. Het zit met name in het bezinksel dat achterblijft in vaten nadat de wijn heeft gegist, en dat bezinksel wordt geraffineerd tot het witte poeder dat wordt gebruikt bij het koken.

Het is dus een organische en natuurlijke substantie die rustig eetbaar is en die we ook kunnen gebruiken als alternatief voor andere producten voor huishoudelijke reiniging, te beginnen met roestverwijdering.

Advertisement

Roest verwijderen met wijnsteen

Roest verwijderen met wijnsteen

Biser Todorov/Wikimedia Commons

Of het nu gaat om werkgereedschap of keukengerei, wijnsteen kan je helpen om van roest af te komen. De methode is heel eenvoudig:

Meng in een kleine glazen of plastic kom een eetlepel wijnsteen met genoeg waterstofperoxide om een lichte pasta te maken.
Smeer de pasta met behulp van een tandenborstel over de roestvlekken.
Wacht een paar uur.
Schrob de roest weg, ook met schurende voorwerpen op hardere oppervlakken, anders met behulp van harde borstels.

Werkt ook op keukenroosters, messen- of schaarbladen en natuurlijk op gereedschap.

Andere toepassingen van wijnsteen in huis

Andere toepassingen van wijnsteen in huis

pxhere.com

Met wijnsteen kun je ook andere moeilijke oppervlakken schoonmaken.

  • Koperen pannen: om ze weer als nieuw te laten glanzen, meng je gewoon een beetje wijnsteen met citroensap, zodat er een crème ontstaat die je op de pannen kunt wrijven en vervolgens met een droge doek kunt afnemen.
  • Roestvrij staal: polijsten is heel eenvoudig, maak gewoon een zachte doek vochtig, besprenkel die met een beetje wijnsteen en wrijf over het metaal.
  • Aluminium: gebruik voor aluminium keukengerei wijnsteen met gewoon water, zodat het een crème vormt die je erop wrijft en vervolgens afveegt.

Het is de moeite waard om wijnsteen in huis te hebben!

Advertisement