Bescherm het zilverwerk tegen oxidatie met deze eenvoudige oplossingen

door Natasja

21 Oktober 2023

Bescherm het zilverwerk tegen oxidatie met deze eenvoudige oplossingen
Advertisement

De meeste mensen zijn erg gesteld op hun kostbare zilverwerk, maar helaas kan het bestek, maar ook kannen, dienbladen, ornamenten en zilveren sieraden eenvoudig oxidatievlekken krijgen, vooral als het zilverwerk lange tijd niet wordt gebruikt of verkeerd wordt bewaard.

Vooral bestek kan gemakkelijk oxideren, waardoor je plannen om een goede indruk te maken tijdens een formele of informele lunch worden verpest door het doffe, versleten uiterlijk. De belangrijkste reden voor deze oxidatie is te vinden in de inherente eigenschappen van dit metaal: zilver reageert met de zuurstof in de omgeving en met de zuren die vaak voorkomen in het voedsel dat we consumeren en is daarom onvermijdelijk, hoewel je een aantal voorzorgsmaatregelen kunt nemen om dit ongemak te voorkomen.

Het goed bewaren van zilver is de eerste essentiële stap om het te beschermen tegen oxidatie. We stellen hieronder een aantal interessante oplossingen voor die je kunnen helpen om de vervelende taak van het poetsen te vermijden.

Advertisement

Oxidatie van zilver in de lade voorkomen

Oxidatie van zilver in de lade voorkomen

momjeans422/Reddit

Aangezien contact met zuurstof en zuren de belangrijkste oorzaak is van de oxidatie, is het beter om overmatige blootstelling aan de lucht te vermijden om het verschijnen van de gehate matte laag zoveel mogelijk te vertragen. Bewaar het bestek daarom altijd in een gesloten lade en bedek het met een schone, slijtvaste flanellen doek.

Als je het bestek zelden gebruikt, wikkel het dan afzonderlijk in vloeipapier, zilverdoek of hydrofiel katoen en verpak het in luchtdichte plastic zakken.

Een andere manier om oxidatie te voorkomen is door een stuk krijt in je lade te leggen: dit materiaal absorbeert het vocht in de lade, waardoor het oxidatieproces van het bestek wordt vertraagd.

Advertisement

Geoxideerd zilver schoonmaken: natuurlijke middelen

Geoxideerd zilver schoonmaken: natuurlijke middelen

Prestigious_State951/Reddit

Als het te laat is en het bestek al geoxideerd is, kun je het eenvoudig schoonmaken met natuurlijke middelen:

  • baking soda: het eerste middel dat we aanraden is een geweldige natuurlijke reinigingsklassieker; los 50 gram baking soda op in een liter kokend water en laat het bestek hierin weken tot de laag volledig is verwijderd, spoel het vervolgens af en droog het af.
  • tandpasta: altijd aanwezig in de badkamer en een onschatbare bondgenoot van je mondhygiëne, tandpasta is ook perfect om zilver te reinigen. wrijf het gewoon met een doekje over het te reinigen oppervlak en spoel het daarna grondig af.
  • aluminiumfolie: aluminiumfolie kan ook oxidatie van het oppervlak verwijderen; bekleed een bak met aluminiumfolie en vul deze met kokend water met 2 eetlepels zout en 2 eetlepels baking soda, laat het bestek een uur weken en wrijf het daarna droog met een zachte doek.

Zo is je bestek altijd perfect schoon en vrij van oxidatie.

Advertisement