Hoe vaak en op welke manier elk type horrengaas schoonmaken: de meest effectieve trucs

door Natasja

18 Oktober 2023

Hoe vaak en op welke manier elk type horrengaas schoonmaken: de meest effectieve trucs
Advertisement

Het huis schoonmaken betekent stof en vuil verwijderen in de kamers waar we tijd doorbrengen: hal, woonkamer, keuken, slaapkamers en badkamers vallen hier zeker onder. We vergeten echter vaak aandacht te besteden aan de vitale voorwerpen in het huis. Zoals horrengaas bijvoorbeeld.

Ze hebben geen overdreven onderhoud nodig, maar moeten toch goed worden schoongemaakt om te voorkomen dat stof en bacteriën zich ophopen. Hoe vaak en hoe moet dit gebeuren? We geven je deze antwoorden met een praktische gids!

Advertisement

Waarom en hoe vaak horrengaas schoonmaken

Waarom en hoe vaak horrengaas schoonmaken

Creativo

Er zijn verschillende soorten en materialen horrengaas, zelfs hun weefpatroon kan verschillen, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: insecten - zelfs de allerkleinste - uit de huizen houden terwijl we de ramen open kunnen zetten om een kamer te ventileren.

Naast de toch al zeer belangrijke luchtverversing bieden ze ook de mogelijkheid om kamers tegenover elkaar te ventileren en zo een beetje tocht te creëren: tijdens de warmere seizoensperiodes kan men profiteren van aangename briesjes. Tot slot houden ze, al is het maar in beperkte mate, een deel van het stof en de stofdeeltjes van buiten vast, die in het vlechtwerk van het horrengaas blijven hangen en in zekere zin als een filter werken.

Maar dit bevordert ook een opeenhoping van vuil in de weefdraden zelf, dus ze moeten grondig worden gereinigd. Hoe vaak? Dat hangt af van het soort klimaat waaraan ze worden blootgesteld en ook van de hoeveelheid insecten die aanwezig zijn waar je woont, maar we raden aan om ze minimaal om de 3 maanden en maximaal om de 2 weken schoon te maken. Je hoeft alleen nog maar te weten hoe je het moet doen: laten we het samen bekijken.

Advertisement

De verschillende soorten horrengaas en hun reiniging

De verschillende soorten horrengaas en hun reiniging

jcomp/Freepik

Allereerst is het noodzakelijk om na te gaan van welk materiaal het horrengaas dat je in je huis geïnstalleerd hebt gemaakt is, om vervolgens de meest geschikte reinigingsmethode toe te passen, zonder het materiaal te vergeten waarvan het frame gemaakt is.

De meest voorkomende horrengazen zijn waarschijnlijk die van glasvezel bedekt met PVC, terwijl de frames meestal van aluminium zijn. Hoe dan ook, wat we nu gaan voorstellen geldt voor alle materialen, precies om aan ieders behoeften te voldoen.

Rest ons nog een laatste belangrijk onderscheid te maken, namelijk dat van het type horrengaas: er zijn afneembare - gemakkelijk te demonteren -, vaste met verticale of zijwaartse verschuiving, en tot slot vaste horrengazen. Gebruik geen agressieve chemische producten, want die kunnen het gaas of de structuur beschadigen, maar geef de voorkeur aan een oplossing met warm water en afwasmiddel. Laten we eens kijken hoe te werk te gaan.

Reinigen van verwijderbaar, beweegbaar en vast horrengaas

Reinigen van verwijderbaar, beweegbaar en vast horrengaas

Freepik

Gebruik eerst een licht vochtige doek - bij voorkeur microvezel - om gemakkelijk het stof te verwijderen dat zich heeft opgehoopt in de mazen van het horrengaas, verwijder daarna de resten van insecten als die er zijn. Neem vervolgens een spons en dompel deze in een mengsel van water en afwasmiddel. Schrob vervolgens elk punt van het gaas en probeer van binnen naar buiten te werken om het vuil uit het raam te duwen.

Voor verwijderbare horrengazen, zoals magnetische, verwijder de verwijderbare delen en maak ze afzonderlijk schoon. Bij beweegbare horrengazen maak je gebruik van hun schuifvermogen om ze zowel van binnen als van buiten schoon te maken. Afwasmiddel en water zijn altijd geschikt en zullen zeker geen enkel deel van de structuur beschadigen.

Bij vaste horrengazen kan een andere reinigingsmethode echter effectiever zijn: het gebruik van een persluchtspuit! Deze techniek is geschikt voor wie een stevig en bestendig gaas heeft, zoals het sport dat bestand is tegen krassen van huisdieren. Onthoud dat een schoon horrengaas een gaas is waar meer frisse lucht van goede kwaliteit doorheen komt, dus onderschat het onderhoud ervan niet!

Advertisement