Zit de oven vol met voedselkorsten? Laat ze moeiteloos verdwijnen met een zeer eenvoudige methode

door Natasja

15 Oktober 2023

Zit de oven vol met voedselkorsten? Laat ze moeiteloos verdwijnen met een zeer eenvoudige methode
Advertisement

Weinig of vaak, eten bereiden in de oven leidt er altijd toe dat we de kookruimte regelmatig zorgvuldig moeten schoonmaken. Vaak blijven er namelijk etensresten achter, of zelfs alleen maar spetters van de bakplaten, die dan materialiseren en soms verkolen door de hitte. Behalve dat dit lelijk is, onaangename geuren veroorzaakt en mogelijk het rendement van de volgende kookbeurt beïnvloedt, is het ook een probleem dat twee andere negatieve gevolgen heeft: verkoold voedsel dat niet wordt verwijderd, vormt een gezondheidsrisico en de patina van vuil die de wanden en de bodem verdikt, verhoogt het verbruik van het apparaat.

Veel redenen dus om niet te lang te wachten en de oven goed schoon te maken. Maar het is wel een karwei om te doen! Tenzij je een handige methode vindt waarbij de oven bijna alles zelf doet, zoals de methode die we hieronder voorstellen.

Advertisement

1. Leeg de oven van alles wat erin zit

1. Leeg de oven van alles wat erin zit

Creativo/Facebook

Het is een kwestie van grondig schoonmaken, dus niet alleen de roosters op de bakoppervlakken, maar ook die op de zijwanden moeten worden verwijderd.

Advertisement
Creativo/Facebook

Creativo/Facebook

De roosters moeten ook apart worden gewassen, en bereid voor hen een teil (of de bak van de gootsteen) met heet water, een paar druppels afwasmiddel en een glas azijn. Laat ze grondig weken, terwijl je verder gaat met het onderhoud van de oven. Verwijder met een borstel zoveel mogelijk vast vuil zodat het meeste gedaan is.

De truc om de oven moeizaam schoon te maken: keukenpapier

De truc om de oven moeizaam schoon te maken: keukenpapier

Creativo/Facebook

Iedereen heeft een favoriet product om de oven schoon te maken. Wat je favoriete schoonmaakmiddel ook is, zodra je het grootste deel van het vuil hebt verwijderd met een borstel, spuit je het royaal op de wanden, inclusief de bodem.

Als alternatief voor de gebruikelijke schoonmaakmiddelen kun je ook een spuitfles vullen met een deel azijn en drie delen warm water, waaraan je een paar druppels afwasmiddel toevoegt.

Nu is de troefkaart aan de beurt: neem genoeg restjes keukenpapier om elk binnenoppervlak te bedekken. Als ze niet goed plakken, leg ze dan op het oppervlak en strooi er nog wat schoonmaakmiddel op. Leg ze ook op de deur en sluit hem dan zo voorzichtig mogelijk.

Creativo/Facebook

Creativo/Facebook

Wacht een half uur of langer en je zult zien dat het papier ondertussen de kleur van het vuil krijgt en gelig wordt. Bescherm je handen met handschoenen en verwijder elk stuk papier, waarbij je zoveel mogelijk vuil probeert te verwijderen. Eindig met een vochtige doek en nog wat schoonmaakmiddel voor eventuele verdere resten, die zachter zijn geworden, en veeg af met een andere natte doek om af te spoelen. Dan is het ook tijd om het vuil, dat ook zacht is geworden, van de roosters te vegen.

Eenmaal droog is de oven weer zo goed als nieuw, zonder dat je lang krachtig hebt hoeven schrobben. Plaats de roosters terug en de klus is geklaard!

Advertisement