Voorraadmotten in de keuken? Verwijder ze op natuurlijke wijze met deze 3+4 handige tips

door Natasja

11 Oktober 2023

Voorraadmotten in de keuken? Verwijder ze op natuurlijke wijze met deze 3+4 handige tips
Advertisement

Hoewel ze niet gevaarlijk zijn voor het welzijn van mensen, zijn voorraadmotten ontzettend vervelend omdat ze de voorraadkast in korte tijd kunnen koloniseren, omdat hun levenscyclus erg kort is en hun voortplantingssnelheid hoog. Het is niet altijd makkelijk om deze plaag op tijd te ontdekken, omdat de larven in meel, granen en pasta groeien en we ons dit pas realiseren wanneer we kleine vlinders beginnen op te merken die rondfladderen in onze keuken.

Als we de eerste exemplaren ontdekken, is het dus belangrijk om heel snel te handelen om de kolonisatie in de kiem te smoren, voor een perfecte hygiëne in de keuken te zorgen en te voorkomen dat we de hele voorraadkast moeten vervangen. Er zijn verschillende oplossingen voor dit probleem, waarvan sommige absoluut natuurlijk zijn en onschadelijk voor de gezondheid en het milieu.

Als je op zoek bent naar een methode om voorraadmotten uit de keuken te verdrijven, probeer dan deze 7 nuttige tips.

Advertisement

Het verwijderen van voorraadmotten met natuurlijke methodes

Het verwijderen van voorraadmotten met natuurlijke methodes

girlwhopanics/Reddit

1. Als je een voorraadkastplaag van motten ontdekt, is het eerste wat je moet doen om de keuken schoon te maken alle producten die je in kasten en schappen bewaart, controleren op kolonies. Als je eenmaal aangetast voedsel hebt gevonden, verwijder dit dan onmiddellijk en was al je bakjes grondig af, indien mogelijk in een vaatwasser zodat ze grondig gereinigd zijn.
2. Voordat je de planken weer vult met overgebleven voedsel, maak ze grondig schoon door voorzichtig alle oppervlakken te stofzuigen en een mengsel van water en witte azijn in gelijke delen te gebruiken. Maak zowel de planken als de binnen- en buitenwanden van je kasten zorgvuldig schoon om etensresten te verwijderen die opnieuw een broeinest kunnen worden.
3. Om de al aanwezige volwassenen uit te schakelen, die na het schoonmaken opnieuw een kolonie zouden kunnen vormen, zijn er klassieke feromoonvallen te koop, bedekt met een lijmlaag die voorkomt dat de insecten zich verplaatsen, of door je toevlucht te nemen tot meer natuurlijke methoden zoals aromatische kruiden en specerijen, die je met hun geur het dubbele voordeel geven dat ze de voorraadkast parfumeren en tegelijkertijd motten weghouden door te voorkomen dat ze het voedsel koloniseren. De nuttigste middelen in dit geval zijn laurierbladeren en citroenschillen, die je in een hoek van de kast kunt hangen, maar ook kaneel, zwarte peper, kruidnagel, pepermunt en koriander. Een zeer effectief en eenvoudig middeltje is de sinaasappel met kruidnagel: steek de kruidnagels gewoon in de sinaasappelschil en leg deze in de kast.

Advertisement

Hoe voorraadmotten voorkomen

Hoe voorraadmotten voorkomen

Creativo

Maar is er een manier om voorraadmotten te voorkomen? De volgende maatregelen zijn zeker voldoende:

1. Gebruik een natuurlijke mottenspray: er zijn verschillende producten op de markt, waarvan vele van natuurlijke samenstelling, die kunnen helpen om een voorraadkastmottenplaag te voorkomen. Diatomeeënaarde is hier een voorbeeld van en kan elke 2 weken na het schoonmaken op het hele oppervlak van planken en kasten worden gespoten. Zorg ervoor dat je geen los voedsel op oppervlakken legt die met deze oplossing zijn behandeld en gebruik het niet op snijplanken, bakjes, bestek en keukengerei dat in direct contact komt met voedsel.
2. Controleer boodschappentassen: voorraadmottenplagen vinden vaak hun oorsprong op de plaats van aankoop, dus maak er een gewoonte van om losse voedingsmiddelen, vooral granen, bloem en pasta, te controleren voordat je ze koopt of, in het geval van verpakte voedingsmiddelen, een grondige inspectie uit te voeren wanneer je thuiskomt. Als je nieuwe houders koopt, is het ook belangrijk om ze voor gebruik grondig te wassen.
3. Gebruik luchtdichte houders om het voedsel in te bewaren; controleer bij thuiskomst het voedsel dat je net hebt gekocht en vervang plastic zakken en kartonnen dozen door luchtdichte glazen, metalen of plastic houders, zodat volwassen insecten er niet in kunnen glippen en, als het voedsel al besmet was met eitjes toen je het kocht, de larven er niet uit kunnen.
4. Natuurlijke afweermiddelen als preventief middel: de hierboven genoemde natuurlijke middelen zijn niet alleen nuttig om motten te verdrijven die al aanwezig zijn, maar ook om te voorkomen dat ze terugkomen. Leg daarom zakjes met specerijen, kruiden en schillen van citrusvruchten in de kasten. Als alternatief kun je ook een beroep doen op essentiële oliën. Je kunt bijvoorbeeld een spray maken met gelijke delen azijn en water en deze op smaak brengen met essentiële oliën van ceder, lavendel, munt, vetiver. Je kunt het mengsel naar wens aanpassen en op alle oppervlakken sprayen, zowel voor het schoonmaken als voor het bewaren van voedsel.

Met deze eenvoudige trucs zullen voorraadmotten slechts een nare herinnering zijn!

Advertisement