Waar hij zich schuilhoudt en hoe je de vioolspin uit huis kunt verdrijven

door Natasja

05 Juli 2023

Waar hij zich schuilhoudt en hoe je de vioolspin uit huis kunt verdrijven
Advertisement

De vioolspin is een vrij kleine spin met een lichaam dat niet groter is dan 9 mm en waarvan de poten een maximale grootte van 4-5 cm bereiken. Het is niet erg gebruikelijk om ze in Nederland te vinden, maar als je op vakantie bent in een land waar ze wel veel voorkomen, zijn deze tips misschien wel handig. De vioolspin is een van de twee meest giftige spinnensoorten in bijvoorbeeld Italië en dat is bijzonder zorgwekkend omdat hij in huiselijke omgevingen leeft. Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn rode lichaam met een karakteristieke vioolvormige vlek op zijn rug en is normaal gesproken geen agressieve soort, hoewel hij af en toe kan bijten als hij zich bedreigd voelt.

Het gevaar komt voort uit het feit dat deze spin van donkere plekken en stoffen houdt en zich daarom in huizen nestelt achter plinten, onder meubels en in lades en dozen, maar ook tussen beddenlakens of in kleding en schoenen die op de vloer worden achtergelaten, waar je het risico loopt hem te pletten. In de zomer is het heel gemakkelijk om het te vinden tijdens tuinwerkzaamheden, verstopt onder potten of stenen.

Hoe kun je de plaag uit je huis verdrijven door besmetting te voorkomen? Laten we dat samen ontdekken.

Advertisement
Syrio/Wikimedia Commons

Syrio/Wikimedia Commons

  • Zoals al eerder gezegd, houdt de vioolspin niet van zonlicht en heeft daarom nachtelijke gewoonten en je kunt hem in huis bijna niet zien. Overdag houdt hij zich schuil in de donkerste en minst bezochte hoekjes, daarom is het bij het schoonmaken of opruimen van zolders, kelders, garages, kelders en kasten of bij werkzaamheden in de moestuin altijd raadzaam om goed bedekt te zijn met lange mouwen en je te beschermen met handschoenen, bij voorkeur leren handschoenen.
  • De vioolspin komt het huis binnen via kieren en spleten bij deuren en ramen en in muren, dus het eerste wat je moet doen is zoveel mogelijk proberen om mogelijke toegangspunten af te dichten, evenals mogelijke schuilplaatsen zoals plinten, scheuren in muren en leidingdoorvoeren.
  • Een andere handige truc is om regelmatig de oppervlakken van het huis te stofzuigen, zelfs de meest verborgen oppervlakken zoals hoeken, de ruimte onder meubels en matrassen, om zowel de spinnen die niet zichtbaar zijn als alle insecten die als voedsel voor hen kunnen dienen te verwijderen.
  • Als je een tuin hebt, kun je een spinnenplaag gemakkelijk voorkomen of elimineren met speciale pyrethroïden die je rechtstreeks op de vegetatie kunt spuiten.
  • Om van spinnen af te komen kun je kiezelgoer gebruiken, een zeer effectief 100% natuurlijk insecticide dat je rond deuren en ramen kunt strooien en overal waar spinnen kunnen infiltreren.

Ken jij nog andere middelen tegen deze ongewenste gasten?

Advertisement