4 natuurlijke middelen om onaangename geuren uit het doucheputje te verwijderen

door Natasja

02 Augustus 2023

4 natuurlijke middelen om onaangename geuren uit het doucheputje te verwijderen
Advertisement

De doucheafvoeren zitten vaak vol met vuil, zeepresten en haren; dit geldt vooral in de zomer, wanneer de hitte je dwingt om je vaker te wassen, al was het maar om wat verfrissing te vinden. Het komt dan ook regelmatig voor dat de afvoer verstopt raakt of onaangename geuren afgeeft.

In deze gevallen kan vroegtijdig ingrijpen bij de eerste tekenen dat er iets misgaat, de schade beperken en voorkomen dat je een beroep moet doen op een vakman, wat veel geld kan kosten. Er zijn veel middelen die onze grootmoeders al toepasten om afvoeren vrij te maken en onaangename geurtjes te elimineren, en ze komen vaak uit onze eigen voorraadkast.

Hier zijn 4 natuurlijke middelen om onaangename geuren uit afvoeren te verwijderen, zodat je weer met plezier kunt douchen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Allereerst is het een goed idee om de afvoer grondig schoon te maken, te beginnen bij de douchecabine, om vuil en kalkaanslag te verwijderen die los kunnen komen en de afvoer opnieuw kunnen verstoppen. Op dit punt kun je de afvoer demonteren en onder stromend water afspoelen om alle zichtbare resten te verwijderen. Als je klaar bent met schoonmaken, kun je alles weer monteren en een van de volgende middelen toepassen:

  • Citroenzuur: een zeer effectief en veelzijdig middel dat je thuis altijd bij de hand moet hebben, je kunt 150 g opgelost in een teil heet water gieten. Dit middel lost kalk en vuilklonten op en heeft een belangrijke drainerende maar ook ontgeurende werking. Pas op dat je het niet gebruikt op marmeren oppervlakken, want het zou ze kunnen beschaidgen door ze aan te tasten.
  • Azijn en citroen: een van de oudste middelen voor de afvoer, direct te bereiden in de keuken. Meng gewoon het sap van een gefilterde citroen met 400 ml witte wijnazijn om een product te krijgen met een duidelijk antikalk-, draineer- en ontgeurend effect. Giet het mengsel rechtstreeks in de afvoer en laat het een nacht inwerken. Herhaal de handeling de volgende avond indien nodig.
  • Baking soda: een bekend ontsmettend en geurverdrijvend middel, het is het eerste product waar we aan denken als we onaangename geuren moeten verwijderen, bijvoorbeeld uit de koelkast of van schoenen. Los 200 g op in een teil heet water en giet het in de afvoer. Dit middel kan ook gecombineerd worden met de vorige twee voor meer effect.
  • Grof of fijn zout: een laatste middel dat altijd in de kast staat, zout is ook uitstekend als afvoerreiniger en ontgeurder. Los een halve kop zout op in een emmer heet water en giet het in de afvoer. Als je een effectievere werking wilt, voeg dan een half glas baking soda toe aan het mengsel.

Alle aangegeven middelen kunnen worden verrijkt met een paar druppels essentiële olie, die ook een aangename geur achterlaten. Essentiële olie van lavendel is bijvoorbeeld perfect om het dagelijkse douchen een meer ontspannend effect te geven.

En hoe maak jij de doucheafvoer schoon?

Advertisement