Met slechts een paar ingrediënten kun je het vervelende probleem van kalkaanslag in een handomdraai oplossen

door Natasja

02 September 2023

Met slechts een paar ingrediënten kun je het vervelende probleem van kalkaanslag in een handomdraai oplossen
Advertisement

Er zijn veel plaatsen in huis waar kalk zich kan ophopen en vastzetten, waardoor er dag na dag dikkere en dikkere lagen ontstaan, soms zo erg dat er problemen ontstaan die de dure tussenkomst van een monteur vereisen. Op kranen, wastafels en sanitair, maar ook in leidingen en huishoudelijke apparaten zoals wasmachines en vaatwassers, kan kalk zich overal ophopen waar vaak water stroomt of stagneert, vooral op plaatsen waar het water bijzonder hard en kalkhoudend is. 

Kalkaanslag verwijderen lijkt soms een onmogelijke taak, zelfs met het gebruik van specifieke producten die erg duur en erg agressief voor oppervlakken kunnen zijn, maar ook schadelijk voor onze gezondheid en het milieu. Gelukkig zijn er echter natuurlijke middelen die zich bewijzen als zeer nuttige kalkverwijderaars die de oppervlakken en de gezondheid respecteren. 

Hieronder vind je een recept voor een echt effectieve DIY kalkverwijderingsspray.

Advertisement
Creativo

Creativo

Het basisingrediënt voor de bereiding van een perfecte kalkverwijderaar is azijn. Azijn wordt veel gebruikt in elke keuken en kan kalkaanslag oplossen dankzij het azijnzuur dat het bevat, maar daar houden de eigenschappen niet op; azijn is ook een uitstekend poetsmiddel voor metalen, een deodorant en een ontsmettingsmiddel, en het is veilig voor oppervlakken die in contact komen met voedsel.

Om een echt onfeilbare kalkverwijderaar te maken, zorg voor de volgende ingrediënten:

  • 500 ml azijn;
  • 500 ml water;
  • het sap van een citroen;
  • 150 g citroenzuur.

Citroenzuur en dus ook citroensap zijn ook uitstekende kalkverwijderaars en door hun kracht te combineren met die van azijn zal er geen kalkaanslag meer op de oppervlakken achterblijven.

Meng deze ingrediënten goed en doe ze in een spuitfles. Wrijf het mengsel met een spons of zachte doek op alle aangetaste oppervlakken. Spoel vervolgens af met lauw water en veeg droog. De oppervlakken zullen snel weer zo goed als nieuw zijn. Doe een test door dit middel op een klein deel te gebruiken, om er zeker van te zijn dat het het te reinigen oppervlak niet beschadigt. 

Met deze spray zal kalk slechts een herinnering zijn!

Advertisement