6 huishoudelijke apparaten die zelfs verbruiken als ze zijn uitgeschakeld en 4 tips om het verbruik te verminderen

door Natasja

22 Juni 2023

6 huishoudelijke apparaten die zelfs verbruiken als ze zijn uitgeschakeld en 4 tips om het verbruik te verminderen
Advertisement

Als je de elektronische apparaten uitschakelt, stoppen ze niet altijd met energie verbruiken. In feite verbruikt de stand-bymodus heel vaak energie, zelfs als het apparaat is uitgeschakeld, wat betekent dat sommige apparaten die je in huis hebt 24 uur per dag, 7 dagen per week energie verbruiken. Het resultaat is een aanzienlijke stijging van het verbruik, met een niet te verwaarlozen verspilling van kostbare hulpbronnen voor de planeet, maar ook een aanzienlijke stijging van de kosten van je rekeningen.

Er zijn tal van functies die in stand worden gehouden door het constante en minimale gebruik van energie, van de klok in de oven tot de thermometer in de koelkast, of de sluimertoestand van apparaten, die onmiddellijk klaar zijn voor gebruik wanneer je ze weer nodig hebt, met een energieverbruik die meestal 'phantom loading' wordt genoemd.

Dus welke apparaten verbruiken de meeste energie in huis en wat kun je doen om deze verspilling te verminderen? Laten we daar samen achter komen in dit artikel.

1. Televisies

1. Televisies

Creativo

Televisies gaan nooit uit, tenzij je de stekker uit het stopcontact haalt, omdat deze apparaten klaar moeten staan om onmiddellijk aan te gaan als reactie op de stimulans van de afstandsbediening. De nieuwste generatie tv's heeft dit verbruik gelukkig aanzienlijk teruggebracht tot ongeveer 0,5/3 watt, maar oudere modellen verbruiken tot wel 13 watt in stand-by.

Net als televisies verbruikt elk apparaat met een afstandsbediening ook stroom in de stand-bymodus, anders zou het niet onmiddellijk kunnen worden ingeschakeld. Kijk eens rond in je huis: hoeveel van deze apparaten heb je?

Advertisement

2. PC en laptops

2. PC en laptops

Creativo

Computers in stand-bymodus zijn handig om te gebruiken wanneer dat nodig is, omdat ze onmiddellijk worden ingeschakeld wanneer iemand op een toets drukt, maar het geheugen wordt voortdurend bijgewerkt, zelfs als de harde schijven zijn uitgeschakeld; op deze manier verbruiken deze apparaten veel energie. De energie die wordt gebruikt voor de stand-bymodus is ongeveer hetzelfde voor pc's en laptops, hoewel het iets minder is voor de laptops. 

Het is niet nodig om je computer altijd aan te laten staan, maar als je dat toch doet, onthoud dan dat deze praktijk tussen de 50 en 75 KW/uur aan energie per jaar verbruikt.

3. Spelconsoles

3. Spelconsoles

Creativo

Spelconsoles die in de Instant ON-modus blijven staan, zijn altijd klaar om ingeschakeld te worden om te spelen, maar vormen nog steeds een onnodige energieverspilling. Sommige consoles hebben tegenwoordig een energiebesparende modus, waardoor deze functie actief kan blijven terwijl het verbruik wordt beperkt. 

Maar als je maar een paar minuten verspilt door ze aan te zetten, hoeveel beter zou het dan zijn om ze helemaal uit te zetten?

4. Audio- en videoapparaten

4. Audio- en videoapparaten

why420/Reddit

Veel mensen hebben misschien geen platenspeler of stereo meer in huis, maar bijna iedereen heeft wel een soundbar of luidsprekers, home theater, die voortdurend energie zuigen. Soms heb je deze apparaten niet meer, maar nog wel de installatie met de oude bedrading, die jarenlang geruisloos energie blijft zuigen.

Als je hier meer aandacht aan besteedt, kun je besparen op het verbruik.

rbala00/Reddit

rbala00/Reddit

Ook normale huishoudelijke apparaten kunnen tegenwoordig in stand-by staan en veel energie verbruiken. Wasmachines, vaatwassers, magnetrons en drogers verbruiken gemiddeld 1 tot 6 watt in stand-by.

Maar is het mogelijk om dit energieverbruik te beperken? Het antwoord is ja, als je deze 4 tips volgt:

  1. Check bij het kopen altijd het energielabel. Aangegeven met een letter op een geometrische vorm in een kleur variërend van rood tot groen, stelt het energielabel je in staat om het apparaat te kiezen dat het beste past bij je behoeften en toch minder verbruikt.
  2. Controleer het verbruik van je apparaten in stand-bymodus met een energieverbruiksmeter, deze zal je ook helpen om de meest energiezuinige cycli van apparaten zoals vaatwassers en wasmachines te bepalen.
  3. Haal de stekker uit het stopcontact. Het is natuurlijk een heel gedoe om apparaten die je vaak gebruikt uit te schakelen en weer aan te sluiten, maar voor apparaten die je minder vaak gebruikt is het veiliger en kosteneffectief om de stekker er niet in te laten zitten.
  4. Het gebruik van een stekkerdoos kan je hierbij helpen. Om ook de apparaten die je het vaakst gebruikt uit te schakelen, kun je gebruik maken van stekkerdozen. In plaats van alle afzonderlijke kabels los te koppelen, hoef je maar op één knop te drukken.

Natuurlijk heeft het verbruik van elk van de bovengenoemde apparaten geen grote invloed op je rekening, maar probeer eens rond te lopen in je huis en zoek alle elektronische apparaten die je hebt. Ben je er nog steeds zo zeker van dat hun verbruik niet zo belangrijk is?

Advertisement