Zorg je voor de dingen in huis? Hier zijn er 9 die nutteloos of schadelijk worden als je dat niet doet

door Natasja

15 Januari 2023

Zorg je voor de dingen in huis? Hier zijn er 9 die nutteloos of schadelijk worden als je dat niet doet
Advertisement

We weten allemaal hoe belangrijk het is om te zorgen voor de dingen die we in huis hebben, ze schoon te maken, te onderhouden en, indien nodig, te vervangen. Misschien beseffen we echter niet altijd waarom dat zo belangrijk is.

Soms lijkt het gewoon een kwestie van netheid en organisatie van het huishouden. In werkelijkheid kunnen sommige voorwerpen, als ze niet op de juiste manier worden bewaard, zelfs schadelijk worden en vijanden worden van ons welzijn en onze gezondheid. In andere gevallen houden bepaalde dingen gewoon op te functioneren of de functie te vervullen waarvoor ze zijn gemaakt, op de markt gebracht en gekocht.

Hieronder volgen enkele voorbeelden.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Matrassen en kussens zijn een van de dingen waar je het meest voorzichtig mee moet zijn. Ze verzamelen vaak bacteriën en mijten die zeer schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, vooral voor de huid en de luchtwegen. Ze kunnen ook ontvormd raken en ongeschikt om te slapen, waardoor iemands algemeen welzijn verslechtert. Daarom is het goed om regelmatig te zorgen voor hun hygiëne en ze te vervangen wanneer dat nodig is.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Handdoeken moeten vaak worden gewassen om te voorkomen dat ze dragers worden van schimmels, ziektekiemen en bacteriën voor ons lichaam. En als ze beschadigd zijn door te veel wasbeurten, is het beter ze te vervangen omdat ze hun absorberende eigenschappen bijna volledig verliezen.

Pixabay

Pixabay

Ook lakens kunnen helaas een vergaarbak van mijten en bacteriën worden als ze niet vaak genoeg worden verschoond. Daarom is het beter om dat dus vaak te doen.

Pixabay

Pixabay

En hoe zit het met glazen, kopjes en mokken? Ze onmiddellijk na elk gebruik grondig wassen is essentieel om de groei en verspreiding te voorkomen van alles wat negatieve gevolgen kan hebben voor onze gezondheid.

Pixabay

Pixabay

De klassieke moka koffiepot blijkt, als hij niet routinematig wordt schoongemaakt of vervangen wanneer hij versleten is, niet alleen onhygiënisch en ongezond te zijn, maar tast ook de kwaliteit van de gemaakte koffie aan. Naast de ziektekiemen die zich daar kunnen ophopen, kunnen namelijk ook de oliën in de koffie die op de binnenwanden van de machine blijven branden, mede geholpen door kalkaanslag, de koffie echt onaangenaam maken om te drinken. Om nog maar te zwijgen van de mogelijke slijtage van de pakking als de moka-pot oud is. Dit alles botst met de gangbare (maar onjuiste) overtuiging dat de moka niet hoeft te worden schoongemaakt en niet zo vaak vervangen hoeft te worden.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

De wasmachine is nog zo'n ding dat, als het niet goed wordt schoongemaakt en onderhouden, precies het tegenovergestelde kan worden van wat het is. Het dient met name voor het wassen en ontsmetten van wasgoed. Maar als de ophoping van vuil en kalk of het slecht functioneren van sommige onderdelen deze functie verhinderen, kan het zelfs het tegenovergestelde doen, namelijk sommige kledingstukken meer bevuilen en besmetten.

Pixabay

Pixabay

Wie van tapijten houdt, moet er rekening mee houden ze te ontsmetten en het stof heel vaak te verwijderen, als hij of zij niet te maken wil krijgen met vervelende allergieën of aandoeningen aan de luchtwegen, waarvoor sommige mensen bijzonder gevoelig zijn.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Het bijhouden van een goed georganiseerde en rommelvrije kledingkast is essentieel om veel tijd te besparen en ook voor een goede hygiëne en een goede verzorging van jzelf en je kleding. Het is dus raadzaam om je regelmatig te ontdoen van kleding die je om verschillende redenen echt niet meer draagt.

Pixabay

Pixabay

En alle theedoeken die we in huis gebruiken zijn een beetje als handdoeken. Voor een goede en gezonde hygiëne moeten ze vaak worden gewassen en vervangen als ze te versleten en niet meer functioneel zijn. 

Zorg jij genoeg voor de dingen in je huis?

Advertisement