Creatieve recycling: 8 ongelooflijke ideeën voor mooie en duurzame kerstversieringen

door Natasja

24 December 2022

Creatieve recycling: 8 ongelooflijke ideeën voor mooie en duurzame kerstversieringen
Advertisement

Kerstversiering is iets dat een goede stemming en vrolijkheid brengt en dat veel mensen graag maken. De decoratiefase wordt vaak versneld en vergemakkelijkt door alle kant-en-klare spullen die in de winkels verkrijgbaar zijn.

Maar er is een andere manier om die fase te bereiken, misschien minder snel en onmiddellijk, maar waarschijnlijk bevredigender. Deze manier bestaat uit het zelf maken van allerlei versieringen en ornamenten. En als je dat doet door voorwerpen en materialen te recyclen of hergebruiken die anders zouden worden weggegooid, is het resultaat nog leuker omdat je mooie dingen maakt en tegelijkertijd ook aan het milieu denkt. En, niet onbelangrijk, je bespaart zelfs geld.

Hier zijn enkele leuke ideeën voor inspiratie. 

Advertisement

Met een paar glazen potten, een beetje verf, kaarsen en wat linten maak je in een handomdraai mooie lantaarns.

Advertisement

Hetzelfde kan worden gedaan met wat afgedankte blikken en een beetje creativiteit. Alle soorten lantaarns en kandelaars wachten alleen maar om gemaakt te worden.

En, ook her met gerecyclede blikken, kan je denken aan het maken van allerlei soorten houders of bloemenhouders voor gebruik in fantastische kerstcomposities zoals die op de foto. 

Met toiletrollen kun je de kleintjes blij maken door samen met hen alles te creëren wat ze zo leuk vinden aan deze heerlijke feestdag die Kerstmis is. Ze zullen veel plezier hebben en leuke knutsels maken.

De kerstkrans om aan de deur te hangen is natuurlijk een evergreen van het seizoen. Maak het met kurken die je hebt verzameld in plaats van ze weg te gooien, bij speciale gelegenheden. De krans wordt prachtig en ongelooflijk uniek.

Advertisement

En voor een ander, intellectueel geïnspireerd boompje, kun je het maken met vierkantjes krantenpapier die door een houten stokje zijn geregen. Hij zal zeker opvallen.

Boomversieringen maken van ijsstokjes is gemakkelijk en leuk voor zowel volwassenen als kinderen, want ze kunnen worden geverfd en aan elkaar gelijmd om werkelijk van alles te worden.

Advertisement

Ten slotte, als je echt iets bijzonders en origineels wilt maken, zelfs met een knipoog naar de hedendaagse kunst, probeer dan eens een boom te maken van koffiecapsules. Het zal op zijn minst kleurrijk en origineel zijn. 

Welke van deze creaties wel je meteen gaan namaken?

Advertisement