20 verrassende projecten om blikken te recyclen met DIY

door Natasja

14 Oktober 2023

20 verrassende projecten om blikken te recyclen met DIY
Advertisement

Blikken zijn veelgebruikte verpakkingen in de voorraadkast en worden tegenwoordig gebruikt om verschillende voedingsmiddelen lange tijd in te bewaren, van tomatensaus tot peulvruchten en tonijn. Blikken staan in verschillende modellen en maten op de planken en worden meestal weggegooid, of beter gezegd in de recyclebak gegooid, als ze eenmaal leeg zijn.

Er zijn namelijk veel creatieve projecten die je met deze blikken kunt uitvoeren: van pennenhouders tot keukengereihouders, van bloembakken tot decoraties voor huis en tuin, je vindt de oplossing voor verschillende problemen dankzij deze eenvoudige maar schijnbaar nutteloze producten. Je hebt niet veel ervaring nodig, alleen een goede wil, een beetje handigheid en het juiste gereedschap om blikken om te toveren tot iets unieks voor het inrichten en decoreren van je huis.

Hieronder laten we je 20 fantastische doe-het-zelf projecten zien om blikken te recyclen.

Advertisement

1. Opscheplepelblik

De beste plek om keukenlepels te bewaren is naast het fornuis, waar je ze tijdens het koken gemakkelijk kunt pakken. Bewaar ze in een pollepelhouder gemaakt van gerecyclede blikken. Beschilderd, bekleed met touw of bedekt met decoupage zijn ze handig en mooi om naar te kijken.

Advertisement

2. Blikken en touw

Probeer de blikken eens te bedekken met touw, dan worden het mooie rustieke houders die je overal kunt gebruiken: in de badkamer, op het bureau, in de keuken of in de woonkamer als houder voor de afstandsbediening.

3. Blikken als lantaarns

Gebruik je handigheid om mooie en originele lantaarns te maken: maak ontwerpen door er met een priem in te prikken of snij ze uit en plet ze om ze een originele vorm te geven. Een laagje verf maakt je meesterwerk af.

4. Blik als voederbak

Als je geniet van het gezelschap van vogels voor de ramen, maak dan een voederhuisje voor ze. Het is een heel eenvoudig project om te maken met een blik.

5. Pennenhouder

Voor het bureau van de kinderen is de oplossing voor alle schrijfwaren een origineel pennenhouderblik. En je kunt samen tijdens het maken er veel plezier aan beleven.

Advertisement

6. Hangende decoraties

Voor liefhebbers van windgongen is een project om te proberen het maken van hangende decoraties met blikken. Mooi, levendig en met geluid.

7. Bestekhouder

Met een oude houten snijplank en vier blikken kun je je bestek netjes opbergen.

Advertisement

8. Deurkrans

Wat dacht je van een originele deurkrans met blikken? Maak er een voor elk seizoen van het jaar, ze zullen praktisch eeuwig meegaan.

9. Tassenhouder

Er lijken in huis altijd te veel plastic tassen te zijn en je weet nooit wat je ermee moet doen en hoe je ze netjes opbergt. Neem een blik om je daarmee te helpen.

Advertisement

10. Blik als kan

Heb je een kan nodig? Waarom maak je hem niet van een blik? Je kunt hem helemaal naar wens aanpassen qua vorm, grootte en zelfs uiterlijk.

11. Tafellamp

Met zo'n originele tafellamp op je bureau wordt het leuker om aan het werk te gaan.

Advertisement

12. Naaiaccessoires

Een laagje pastelkleurige verf en een deksel volstaan voor mooie opbergers voor al je naaiaccessoires.

13. Doe-het-zelf plantenbakken

Blikken kunnen in een handomdraai omgetoverd worden tot mooie doe-het-zelf-plantenbakken, hoe groot ze ook zijn. Ook heel geschikt als hangende potten.

Advertisement

14. Uilen als decoraties

Blikken, ijzerdraad en flessendoppen zijn alles wat je nodig hebt om schattige sieruilen te maken.

15. Gereedschapskist

Maak voor je doe-het-zelf-spullen je eigen gereedschapskist van blikken, houten snijplanken en oude riemen.

Advertisement

16. Opberghouder met rail

Een rail, haken en blikken helpen je om je spullen netjes te houden in de badkamer, in de studeerkamer, in de keuken of op het bureau van de kinderen.

17. Blikkenmannetje

En wat vind je ervan als het blikken mannetje een wandelingetje kwam maken in jouw tuin?

18. Kolomhouder

Koektrommels zijn perfect om mooie en praktische kolomhouders van te maken.

19. Een thuis voor kleine voorwerpen

Blikjes tonijn of nat dierenvoer zijn het perfecte basiselement om kolomhouders te maken voor je kleine voorwerpen zoals sieraden, klein briefpapier, naainaalden en spelden.

20. Doe-het-zelfspiraal

Populair om overlastgevende insecten weg te houden tijdens het warme seizoen, zijn de nadelen van spiralen dat ze het oppervlak vies maken en de snelheid waarmee ze verbranden. Met behulp van een blikje is de spiraal perfect stabiel en valt alles in het blikje.

Denk je er nog steeds aan om blikken weg te gooien?

Advertisement