Oude overhemden recyclen: 9 creatieve ideeën om er andere nuttige en kleurrijke voorwerpen van te maken

door Natasja

25 September 2023

Oude overhemden recyclen: 9 creatieve ideeën om er andere nuttige en kleurrijke voorwerpen van te maken
Advertisement

Er zijn kleren die we nooit willen weggooien en onze favoriete overhemden vallen zeker in deze categorie. En toch is de tijd niet altijd mild voor de kleding die we het vaakst dragen, die uiteindelijk versleten raakt, of misschien het slachtoffer wordt van een wasfout, om nog maar te zwijgen van onuitwisbare vlekken of onherstelbare schade. Afhankelijk van welk deel nog te redden is, lenen overhemden zich eigenlijk voor vele andere dingen, je hoeft alleen maar het juiste recycle-idee te vinden.

Je kunt ze omtoveren tot kussenslopen, tassen, modeaccessoires en nog veel meer. Bekijk de ideeën hieronder.

Advertisement

Elk onderdeel van oude overhemden kan worden gerecycled

'Niets hoeft weggegooid te worden' geldt juist voor overhemden. Ook als je het middendeel al hebt hergebruikt of weggegooid, kunnen zelfs de mouwen - vooral met manchetten of de borstzakken - worden gerecycled als gepersonaliseerde hoezen. Je kunt er van alles in opbergen, van een telefoon tot zakdoekjes of een ander gadget met de juiste afmetingen.

Advertisement

Van een kledingstuk voor uitgaan tot werkkleding

Mouwen eraf en je schort is bijna klaar voor gebruik in de keuken, maar ook voor werk rondom het huis, zelfs in de tuin. Het heeft ook een handige zak, en je kunt er natuurlijk nog meer toevoegen!

Een oud overhemd omgetoverd tot modeaccessoire

Is de kraag nog in goede staat? Je kunt er een modeaccessoire van maken door het te verfraaien met edelstenen, strasstenen en reliëfapplicaties of misschien zelfs borduurwerk. En het kan ook het element worden waarmee je andere kledingstukken kunt verfraaien, zoals te personaliseren T-shirts.

Slabbetjes van overhemden

Slabbetjes van overhemden zijn schattig, vooral als je een strikje aan de voorkant naait met een restje van een andere contrasterende stof!

Andere handige accessoires om te maken van oude overhemden

Sterkere exemplaren, zoals zware flanellen overhemden, lenen zich om te worden gebruikt als zakjes of rugzakken met koordsluitingen. Gebruik ze zoals je wilt.

Advertisement

Een ander leuk idee is om overhemden te hergebruiken als originele hoezen om wijnflessen in cadeau te geven!

Wil je gewoon geen afscheid nemen van je favoriete overhemd? Een manier om het echt origineel te maken is om er een gepersonaliseerde kussensloop voor je bankkussens van te naaien!

Advertisement

Heb je doekjes of theedoeken nodig in huis, maar misschien niet voor het vuile werk? Je kunt er een paar maken van oude overhemden!

Je kunt nooit genoeg stoffen draagtassen hebben. Ze zijn handig voor zoveel gelegenheden, van dagelijkse boodschappen tot reizen. En je kunt ze zelfs maken van oude overhemden: dan zijn ze echt origineel.

Heb je wel eens geprobeerd om een oud overhemd op een soortgelijke manier te recyclen?

Advertisement