Gaan je sokken ook per paar de wasmachine in en komen ze er alleen uit? Hoe kan je dit vermijden

door Natasja

29 September 2023

Gaan je sokken ook per paar de wasmachine in en komen ze er alleen uit? Hoe kan je dit vermijden
Advertisement

Als je de was doet, wil je er vooral voor zorgen dat de kleding tijdens het wassen effectief vlekvrij wordt en dat het perfect schoon en geurig is als je het weer aantrekt. Daarom doseer je zorgvuldig de hoeveelheid kleding in de trommel en van elk afzonderlijk wasmiddel in de wasbol of in het wasmiddelbakje voor elke lading.

Een ander veelvoorkomend ongemak bij het doen van de was is het verlies van sokken en andere kleine kledingstukken tijdens het wassen. Hoe is dit mogelijk? Deze verdwijning lijkt een echt mysterie, maar het is eigenlijk heel eenvoudig op te lossen als je weet waar je moet zoeken.

Sokken verdwijnen namelijk niet als bij toverslag verslonden door de wasmachine: soms zijn ze in de wasmand achtergebleven, maar in de meeste gevallen zitten ze gewoon verstopt, op verschillende plekken vast in het apparaat.

Als je je nog steeds afvraagt waar ze zijn gebleven, leggen we hieronder uit waar je ze moet zoeken om het paar weer samen te stellen en een paar trucjes om ze te vermijden.

Advertisement

Waarom komen sokken ongepaard uit de wasmachine?

Waarom komen sokken ongepaard uit de wasmachine?

Creativo

Er zijn verschillende redenen waarom sokken, en klein ondergoed in het algemeen, in de wasmachine verdwijnen: het gebeurt vaak dat de centrifugale kracht die door de draaiende beweging van de trommel wordt gegenereerd, kledingstukken naar buiten duwt. Het is onvermijdelijk dat de kleinere kledingstukken vast komen te zitten tussen de pakking en de trommel en daarom gemakkelijk teruggevonden kunnen worden door de hele omtrek van de pakking te controleren wanneer de wasmachine geleegd wordt.

Wat als de sokken niet in de pakking gevonden worden? Dan zijn ze waarschijnlijk in de leidingen gezogen en met een beetje geluk vind je ze vast in het filter. In dat geval is het een goed idee om ze zo snel mogelijk te verwijderen als je wilt voorkomen dat de wasmachine problemen heeft met het afvoeren van het water aan het einde van de wasbeurt.

Maar hoe kun je voorkomen dat sokken verloren gaan in de wasmachine? Dat ontdek je hieronder.

Advertisement

Hoe voorkom je de sokken kwijtraken tijdens het wassen

Hoe voorkom je de sokken kwijtraken tijdens het wassen

Pexels

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je met ongepaarde sokken blijft zitten:

  • probeer ze voor het wassen bij elkaar in de wasmand te gooien: raap ze meteen op als je ze eruit ziet vallen en bewaar de al niet bij elkaar passende exemplaren in een aparte zak terwijl je wacht tot ze hun maatje vinden. Je kunt ze ook met een paperclip of wasknijpers in de wasmand gooien;
  • bij het wassen kun je de sokken in beschermende zakken of netzakken doen, zoals die voor delicate kleding worden gebruikt;
  • na het wassen moeten de sokken altijd worden vastgezet; als je wilt, kun je er naast wasknijpers ook voor zorgen dat ze bij elkaar blijven met clips. In de droogtrommel daarentegen kun je ze nog steeds in het beschermende zakje bewaren;
  • als het tijd is om ze op te bergen, rol ze dan samen op om te voorkomen dat je ze verliest in de lade.

Veel succes!

Advertisement