6 briljante vondsten om ovenpapier op een creatieve manier te hergebruiken

Janine image
door Janine

08 Oktober 2023

6 briljante vondsten om ovenpapier op een creatieve manier te hergebruiken
Advertisement

Ovenpapier, echt onmisbaar bij het bakken. Door de bakplaten ermee te bedekken, zorgen we ervoor dat we niet onnodig hoeven te werken aan het verwijderen van de vettige of – helaas – verkoolde resten die zich na elke bereiding in de oven op het serviesgoed zouden vormen. En het is bovendien ook handig om deeg uit te rollen zonder dat het aan deegrollers en andere dingen blijft plakken. En wat te zeggen van het maken van een spuitzak voor versieringen en meer? Kortom, je zou altijd een voorraadje in de keuken moeten hebben.

Maar wist je dat je met die rol licht doorschijnend papier ook creatieve activiteiten kunt uitvoeren?

Advertisement

Is bakpapier wegwerpbaar?

Is bakpapier wegwerpbaar?

Cuki, A e G/Amazon

Zelfs als je geen zin hebt om creatieve activiteiten te ondernemen, moet je weten dat bakpapier hergebruikt kan worden. Of beter gezegd: als het aan het einde van het koken niet donker is geworden en dus niet "verbrand" is, kun je het opnieuw gebruiken voor nog een of twee kooksessies.

Als je echter geïntrigeerd bent door het idee om iets artistieks of nuttigs te maken met ovenpapier, zijn hier enkele ideeën.

Advertisement

Cadeautjes inpakken met bakpapier

Net als krantenpapier of bruin inpakpapier is bakpapier een uitstekend alternatief om cadeaus op een originele manier in te pakken. Met een klein touwtje en wat bijpassende versieringen maak je een geweldige indruk.

Maak zakjes met bakpapier, ook om orde te scheppen

Maak zakjes met bakpapier, ook om orde te scheppen

Tutorial via malaysianchinesekitchen.com

Het is gemakkelijk op te vouwen, behoudt zijn vorm en is bovendien licht van gewicht. Door het op de juiste manier te vouwen, kun je zakjes of zelfs open dozen maken waarmee je bijvoorbeeld sieraden in een la kunt ordenen. Of misschien kan het een leuke manier worden om hapjes aan te bieden tijdens een etentje!

Een alternatief voor calqueerpapier

Wil je tekeningen overtrekken? Bakpapier kan fungeren als calqueerpapier, dankzij de semi-transparantie die lijkt op die van de andere papiersoort. Als je vetvrij papier (waxed paper) gebruikt, dat er erg op lijkt, kun je ook foto's en tekeningen op hout overtrekken. Er zijn veel online tutorials die je kunt volgen om ongelooflijke gepersonaliseerde decoraties te maken!

Lantaarns met bakpapier

Lantaarns met bakpapier

Tutorial via hearthandvine.com

Opnieuw profiterend van zijn enigszins melkachtige transparantie, wordt het het perfecte papier voor het maken van handgemaakte lantaarns, zowel getekend als eventueel versierd met geperste bloemen. Denk aan oosterse papieren lantaarns en het effect zal vergelijkbaar zijn! Schattige projecten om ook in gezelschap te proberen te maken.

Advertisement

Gepersonaliseerde bladwijzers

Gepersonaliseerde bladwijzers

Tutorial via littlepinelearners.com

Bakpapier in de hand, een paar bloemen, blaadjes of takjes geperst en vervolgens tussen twee vellen gelegd en je hebt bijna een aantal fantastische gepersonaliseerde boekenleggers gemaakt. Ze kunnen allemaal naar wens verder worden gedecoreerd: laat je fantasie de vrije loop!

Hartvormige hangende decoraties

Hartvormige hangende decoraties

Tutorial via marthastewart.com

We hebben begrepen dat het sterke punt van bakpapier in doe-het-zelfprojecten de consistentie ervan is: een beetje wasachtig en een beetje doorschijnend, het combineert op een interessante manier met de verschillende kleuren die we erop kunnen aanbrengen. Het leent zich dus ook om elke gewenste vorm aan te nemen, ad hoc gekleurd, om misschien bij een raam te hangen, zoals in het geval van deze harten.

Ook als je de oven niet meer aan wilt zetten, zijn er genoeg redenen om een ​​rol bakpapier in huis te hebben, nietwaar?

Advertisement