Versterk het effect van flesjes die voor een ventilator staan met iets extra's

door Skip

23 Augustus 2023

Versterk het effect van flesjes die voor een ventilator staan met iets extra's
Advertisement

De strijd tegen de zomerse warmte wordt almaar heftiger en dan is het van fundamenteel belang om de ruimtes waarin je verblijft voldoende te koelen, zeker de ruimte waarin je slaapt zodat je overdag kan doen wat je moet doen en dat je daarna dan weer voldoende slaap krijgt om je weer op te kunnen laden. Maar om dan de airconditioning continue te laten draaien kost aardig wat.

En dit is altijd het moment waarop ventilatoren dan ten tonele verschijnen. Als ze in de goeie energieklasse zitten dan verbruiken ze minder maar krijg je wel net zo goed verkoeling tijdens alle hittegolven, zeker wanneer je gebruik maakt van flesjes met ijs erin, een simpele en hele populaire truc. Wist je echter dat er ook een manier bestaat waarop je deze truc nog effectiever kan laten zijn?

Advertisement

De truc zit hem in het toevoegen van zout aan het water. Het is een goedkope oplossing die je kan proberen.

Neem een plastic fles van twee liter en vul die slechts voor drie kwart met water aangezien dit in volume toeneemt wanneer dit bevriest. Neem het vaatje keukenzout wat je hebt (beter is wanneer dit fijngemalen zout is) en giet dat in de fles. Terwijl je dit doet roer je zo nu en dan om het zout op te lossen. Je hoeft niet al het zout te verbruiken, je stopt gewoon wanneer je na het een beetje schudden van de fles ziet dat er nog steeds een beetje zout neerslaat op de bodem. Als je een grote of krachtige ventilator gebruikt kan je misschien twee flessen op deze manier vullen, zeker wanneer de ruimte groot is en je graag direct effect wilt hebben.

Leg alles in de vriezer en wacht totdat het water bevriest. Doorgaans duurt dit minstens twee uur, maar je kan het ook allemaal 's ochtends maken zodat je het 's avonds kan gebruiken en er 's nachts van kan profiteren. Of je doet dit andersom en dat je er dan overdag profijt van hebt. Als laatste stap zet je de fles zo voor de ventilator dat de luchtstroom langs de fles komt en de koelte de kamer in kan worden geblazen.

Het is bekend dat met gewoon water de truc werkt, maar hoe kan het dat het met zout nog beter gaat? Door zout smelt het ijs (daarom wordt er ook strooizout gebruikt op wegen), dus moet het water waar zout in zit qua temperatuur steeds verder naar beneden om bevroren te raken. Dit betekent dat het ijs wat er in de fles zit kouder is dan normaal ijs en wordt de truc met de ventilator er effectiever op.

Heb jij dit al eens eerder geprobeerd?

Advertisement