Dit koelkastonderdeel wordt bijna altijd vergeten in de schoonmaak, het wel poetsen is belangrijk

door Skip

24 Augustus 2023

Dit koelkastonderdeel wordt bijna altijd vergeten in de schoonmaak, het wel poetsen is belangrijk
Advertisement

De koelkast schoonmaken is een van die klussen thuis waarbij je altijd een beetje tijd wordt afgesnoept en die de nodige organisatie vergt. Dus je kan het meteen maar zo grondig mogelijk doen en dat je dan ook het vaakst vergeten onderdeel meeneemt, dat net zo belangrijk is om schoon te maken als de rest om hygi├źnische redenen.

Wanneer je weet dat deze schoonmaakklus eraan zit te komen dan ga je al proberen de koelkast op tijd leeg te eten zodat je niet iets al te lang hoeft te bewaren buiten de koelkast. En dan ga je rustig alle plateaus verwijderen, je poetst ze een voor een, je wacht totdat ze droog zijn en ondertussen neem je de wanden aan de binnenkant onder handen alsmede de buitenkant, het handvat. Misschien denk je ook aan de verstofte achterkant en de delen aan de onderkant, maar hoeveel mensen zullen ook de sluitrubbers controleren?

Advertisement
Squishedflies/Reddit

Squishedflies/Reddit

We bedoelen hier die zachte sluitrubbers die rondom de binnenkant van de koelkastdeur lopen en wellicht ook rondom de deur van de vriezer. Deze rubbers zijn van groot belang voor een hermetische afsluiting van de koelkast zodat er geen warme lucht binnenkomt. Dan hoeft de koelkast niet te werken om de temperatuurschommelingen te compenseren. Maar ook deze rubbers worden vies. Er komt stof tussen of andere viezigheid misschien en kan er ook schimmel gaan groeien in een of andere plooi.

Die rubbers schoonmaken is echter een eitje en kost niet veel, en het hoeft niet regelmatig gedaan te worden. Het enige wat je nodig hebt is waterstofperoxide en baking soda. Wat spullen betreft heb je een kommetje nodig, een oude borstel en een microvezeldoek. Vergeet niet om handschoenen te dragen tijdens het schoonmaken, ook wanneer je met niet-gevaarlijke stoffen als deze werkt.

Doe een lepel baking soda in het kommetje en doe er een heel klein beetje waterstofperoxide bij. Zo ontstaat er een vloeibaar mengseltje dat je meteen tussen de plooien van de sluitrubbers kan wrijven met behulp van baking soda. Zodoende schuur je voorzichtig het vuil weg en ga je eventuele vorming van schimmel tegen. Daarna hoef je met een licht vochtige zachte doek alles afnemen en de schoonmaak afronden.

't Kost maar een paar minuten en weet je zo zeker dat je elk hoekje van de koelkast hebt meegenomen en is het overal hygoënisch schoon!

Advertisement