Waarom je antimuggenspiralen maar beter nat kunt maken en waar dat goed voor is

door Skip

22 Augustus 2023

Waarom je antimuggenspiralen maar beter nat kunt maken en waar dat goed voor is
Advertisement

Elke zomerdag als het mooi weer is dan is het een last en een zegen. Buiten zijn vinden we heerlijk; in de zon met alle levendige kleuren van het seizoen, maar met muggen moet er ook omgegaan worden. Tegen deze dieren wordt een hele reeks uiteenlopende oplossingen ingezet. Denk aan de middelen die we op het lichaam aanbrengen om ze af te schrikken, de vallen die we in huis en tuin zetten en aan de middelen die ervoor zorgen dat deze ongewenste insecten niet in de buurt komen.

Antimuggenspiralen behoren zeker tot deze laatste categorie, het zijn ook wel rookstaven oftewel een soort van wierook om te branden. Die bestaan uit samengeperst poeder dat over het algemeen wordt gewonnen uit pyrethrum en wordt dit poeder gedrenkt in oliën die muggen net zo onaangenaam vinden. De rook die de spiralen produceren houdt muggen en andere insecten op afstand. Dat maakt deze spiralen echt tot een onmisbaar middel. Maar, er is nòg een manier om ze nog effectiever te maken en dat is ze nat maken.

via Creativo/Instagram

Creativo/Instagram

Creativo/Instagram

Waarom is het natmaken van antimuggenspiralen effectief? Je zou denken dat dit een manier is om deze vorm van wierook nog langzamer te laten branden en dat er nog meer rook wordt geproduceerd. En als deze spiralen echt een heel klein beetje nat worden gemaakt kunnen ze trouwens echt wel zo werken op deze manier.

Maar eigenlijk is natmaken een truc waardoor je de spiralen op een andere manier kan gebruiken dan de bedoeling is, al is het gebruiksdoel wel hetzelfde.

Neem een spiraal en maak deze goed nat onder de stromende kraan is het enige wat je hoeft te doen. Op het moment dat het water erin trekt en de spiraal van kleur verandert draai je de kraan dicht en zorg je dat je een schoteltje in de buurt hebt waarin je de spiraal in stukjes opbreekt. De stukjes moeten elk een paar centimeter lang zijn. Voeg er dan een beker alcohol aan toe (70% mag ook) en wat water. Zodoende heb je profijt van de onaangename geur van de rookstaaf die je nog als een extra middel kan gebruiken in huis daar, waar je misschien last zou hebben van de rook.

Advertisement

Je zou aan het geheel ook nog een paar druppels etherische olie kunnen toevoegen die voor ons prettig zijn maar die muggen vervelend vinden (citronella is een van de vele bijvoorbeeld) en zorg je er zo voor dat deze oplossing nog veel effectiever werkt.

En zie je ook die stukjes voor je die niet opgebrand raken wanneer je een spiraal hebt aangestoken? Of dat spiralen breken wanneer je er een uit elkaar probeert te halen en dat er een branden dan een hels karwei wordt? Door ze op deze manier nat te maken verspillen we niets!

Advertisement