Strakke schoenen doen pijn! Maak ze comfortabel met wat zelfgemaakte trucs

door Natasja

06 September 2023

Strakke schoenen doen pijn! Maak ze comfortabel met wat zelfgemaakte trucs
Advertisement

Weinig dingen zijn zo vervelend als de pijn die wordt veroorzaakt door schoenen die te strak zitten als je loopt, vooral als het een belangrijke gelegenheid is en je niet naar huis kunt gaan om ze uit te trekken en te ruilen voor iets comfortabelers.

Maar voordat je zo moet lijden, is het mogelijk om er iets aan te doen door gebruik te maken van een paar zelfgemaakte trucjes die ze comfortabel maken, zodat die schoenen die in een hoekje van de kledingkast waren verstoten weer deel gaan uitmaken van de gebruikelijke look, of misschien als je twijfels had over een aankoop of een retourzending waarbij het enige probleem de breedte van het bovenwerk is, je misschien nog eens nadenkt en de schoenen die je zo leuk vond, houdt.

Advertisement

Strakke schoenen: welke kun je breder maken?

Strakke schoenen: welke kun je breder maken?

pxfuel.com

Ongeacht het model: schoenen met hakken, sandalen, verschillende soorten sportschoenen, de meeste schoenen kunnen op verschillende manieren worden verbreed. Als je bijvoorbeeld in de winkel een model koopt dat qua lengte prima is, maar aan de zijkanten van de voet smal is, kun je waarschijnlijk vragen om het in de winkel zelf met warmte te laten verbreden. Thuis kan dit proces worden nagebootst en het is niet het enige om te proberen.

De enige beperking zijn schoenen van harde materialen, zoals bepaalde kunststoffen, die niet verbreed kunnen worden, of liever gezegd, die dan de neiging hebben om weer hun oorspronkelijke maat aan te nemen. Linnen schoenen zijn ook vrij moeilijk te verbreden, ze kunnen een beetje vervormen bij gebruik maar worden niet per se wijder. Geen probleem met leer en (vaak) kunstleer, suède en natuurlijke materialen.

Advertisement

Hoe rek je strakke schoenen op en maak je ze weer comfortabel?

Hoe rek je strakke schoenen op en maak je ze weer comfortabel?

Creativo

Van de methoden die je kunt proberen, worden er twee in het bijzonder aanbevolen: de ene werkt met warmte en de andere met ijs.

Weet je nog wat ze altijd zeggen, dat het bij nieuwe schoenen goed is om er 'even aan te wennen' en er korte stukjes mee te lopen voordat je ze uren buitenshuis draagt, zodat ze op natuurlijke wijze uitrekken? Als je daar geen tijd voor hebt, kun je het proces versnellen met een truc op basis van sokken en een föhn.

Draag verschillende paren sokken, of misschien gewoon van die dikke wintersokken: het idee is om de voet die je in de schoen stopt groter te maken, zonder al te veel pijn te voelen. Trek dan de schoenen van je keuze aan en begin er een tijdje in te lopen, het zal niet echt fijn zijn, maar er zijn echt maar een paar stappen nodig om het bovenwerk goed te vullen. Neem nu de föhn en laat deze tegen de schoen blazen, zonder hem heel dicht bij het oppervlak te houden. Door de warmte zal de schoen beter passen bij de 'vorm' die de voet met sok heeft.

Als je hier geen zin in hebt, maar wat langer kunt wachten met het aantrekken van je schoenen, helpt ijs! Neem een luchtdichte zak, of van die ijszakjes met kneedbare gel erin die je in de koelkast kunt bewaren. Vul de zak tot net over de helft met water en sluit hem goed af. Schuif de zak (of het ijspak, dat in dit stadium op kamertemperatuur moet zijn) in de schoen, zodat de aanwezigheid van de voet wordt nagebootst, waardoor de schoen uitzet.

Doe het geheel in een zak en zet de schoenen in de vriezer. Meestal zullen ze na één tot twee dagen, als het water bevriest en in volume toeneemt, bezweken zijn onder de mechanische spanning en uitzetten. Laat ze vervolgens op kamertemperatuur drogen.

Heb jij deze methoden wel eens geprobeerd?

Advertisement