Siliconen altijd perfect aangebracht: één eenvoudige truc

door Natasja

13 September 2023

Siliconen altijd perfect aangebracht: één eenvoudige truc
Advertisement

Kieren, spleten en nog veel meer: siliconen zijn een waardevolle bondgenoot bij het onderhoud van het huis, en het valt op als het niet perfect wordt aangebracht. Om het perfect te doen, is er echter maar één simpele truc nodig die binnen ieders bereik ligt.

Denk eens aan wanneer je de siliconenafdichting van de randen van de douche of de badkuip moet herstellen. Of de kieren rond ramen, vooral aan de buitenkant van het huis: in zulke gevallen pak je je siliconepistool, doet het 'patroon' erin, verwijdert de dop en brengt het aan. Tot zover gaat het goed, maar om de siliconen goed te laten hechten en het teveel te verwijderen, gebruiken we onze vingers, schrapers of het puntje van de siliconenverpakking.

Hoe vaak laten we daarbij niet overal vlekken achter? Gelukkig kun je het hele proces versnellen en nauwkeurig werk leveren met nog maar één handeling.

Advertisement

Voorzorgsmaatregelen bij het aanbrengen van siliconen

Voorzorgsmaatregelen bij het aanbrengen van siliconen

Office Boy Builder/YouTube

Er zijn verschillende methoden om siliconen zo aan te brengen dat het de hele ruimte vult waarvoor het bedoeld is. Zoals we al zeiden, na het aanbrengen van de strook afdichtingsmateriaal, 'duwt' men het een beetje dieper door er met de vinger overheen te gaan. Dit is het automatische gebaar, dat op zich niet verkeerd is, maar dat kan worden geperfectioneerd om verdere retouches te voorkomen.

Als je er met je vinger overheen gaat, verspreid je de siliconen ook naar de zijkanten, waardoor er zichtbare kringen ontstaan. Om dit te voorkomen, zijn er mensen die de afgeronde hoeken van speciale plastic of metalen schrapers gebruiken: zelfs deze dreigen echter geen perfect werk te leveren.

Sommigen proberen het snel te doen door het uiteinde van de siliconendop af te snijden: dit gebeurt door een schuine snede te maken, zodat bij het doseren van de hoeveelheid de siliconen goed op de gewenste plek terechtkomt en er een 'plattere' strook aan het oppervlak blijft kleven.

Maar dit alles wordt nog eenvoudiger met de glasmiddeltruc.

Advertisement

Gebruik een glasreiniger om siliconen perfect aan te brengen

Zoals je in deze video kunt zien, is er een truc die heel gemakkelijk toe te passen is. Je begint met het achterlaten van een spoor van siliconen zoals gewoonlijk, waarbij je de punt zo probeert te draaien en te doseren dat er een doorlopende, gelijkmatige strook ontstaat precies waar je die nodig hebt.

Vervolgens, in plaats van meteen op de dosis siliconen in te werken, neem je een glasreiniger, in de spuitfles, en spuit je die over de hele lengte van de baan, zonder te overdrijven. Pas dan kun je er met je vinger overheen gaan om de siliconen plat te maken en beter te laten hechten. Het verschil zal zichtbaar zijn: geen vlekken, omdat het hele oppervlak aan de zijkanten van de siliconen, bedekt door het laagje glasreiniger, als het ware ondoordringbaar is voor de siliconen, die dus op de vinger blijft zitten in plaats van zich uit te spreiden.

Kortom, één keer spuiten, één beweging met de vinger en het is klaar!

Advertisement