Als je gootsteen verstopt is los je dat op met deze trucs zonder hulp van een loodgieter

door Skip

30 Augustus 2023

Als je gootsteen verstopt is los je dat op met deze trucs zonder hulp van een loodgieter
Advertisement

Wanneer er zich in huis een probleem voordoet dat je pet te boven gaat dan hebben we de neiging er meteen een specialist bij te halen die het kan gaan oplossen. Maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig om te doen omdat een paar snelle simpele doe-het-zelf-trucs al de juiste oplossing zouden kunnen zijn om zelfstandig de onvoorziene situatie meester te worden. Het zal veel mensen wel eens zijn overkomen bijvoorbeeld dat ze op een willekeurige dag ineens met een verstopte gootsteenafvoer kwamen te zitten. Wat doe je dan in zulke gevallen?

Als het antwoord is dat je geen zin hebt om er meteen een loodgieter bij te halen dan is 't juiste moment daar om deze trucs te leren als je de situatie zelf wilt verhelpen. Kom erachter wat je moet doen.

Advertisement
Adrian Black/Flickr - Not the actual photo

Adrian Black/Flickr - Not the actual photo

Afvoeren raken veel vaker verstopt dan je zou denken. Bij iedereen kan het thuis gebeuren dat deze vervelende situatie zich voordoet. Dit kan zijn vanwege onoplettendheid of structurele problemen. Belangrijk is om te weten of er ook simpele manieren zijn om het probleem snel op te lossen zonder geld uit te geven aan een loodgieter.

Of de afvoer nou niet meer doorloopt vanwege haar, lageen kalkaanslag of omdat de leidingen oud, beschadigd of gedeukt zijn, het is niet moeilijk om de verstopping weg te krijgen uit de gootsteen met behulp van deze simpele doe-het-zelf-trucs.

Het ligt voor de hand dat als je afvoer goed wilt laten werken, je dan eerst strategieën bedenkt waarmee je verstoppingen kunt voorkomen. Maar het is echter niet altijd mogelijk om hier altijd goed en 100% voor te waken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wil je de verstopping verhelpen zonder hiervoor per se je te hoeven wenden tot een loodgieter, heb je slechts een dun voorwerp nodig waarmee je de afvoerstop omhoog kunt wippen. Voordat je dit doet moet je de randen van de afvoerstop goed smeren met een smeermiddel; daardoor is het makkelijker werken. Priegel dan een vijltje of een stanleymesje onder de rand van de afvoerstop. Pas hierbij op dat je je niet bezeert. Als je er eenmaal tussen komt wordt het zo makkelijker om de afvoerstop op te tillen. Daarna kan je dan een tang gebruiken om datgene te pakken en eruit te trekken wat een goede doorstroming van het water belet.

Als deze aanpak niks is voor je of als het probleem "dieper" zit dan je dacht kan je een plopper gebruiken. Door de plopper naar beneden te drukken wordt alles wat zich in de afvoer bevindt omhoog gezogen en dan zal het probleem zijn opgelost. Werkte ook deze truc niet? Dan kan je een ontstoppingsveer proberen te gebruiken. Dit is een langwerpige veer die je in de afvoerbuis kan steken. Eenmaal aangekomen bij de verstopping moet je de verstopping "te pakken" zien te krijgen door de ontstoppingsveer rond te draaien. Als je eenmaal datgene  beet hebt wat de verstopping veroorzaakt en de waterdoorstroom blokkeert trek je de veer omhoog.

Als laatste redmiddel kan je een ontstoppingsmiddel gebruiken dat de klont doet oplossen die zich in de leiding heeft gevormd en je de afvoer weer normaal kan gebruiken.

Kende jij een van deze trucs al en had je er wat aan?

Advertisement