10 stukken kattenspeelgoed, leuk om zelf te maken en te gebruiken en dat allemaal bijna gratis

door Skip

29 Augustus 2023

10 stukken kattenspeelgoed, leuk om zelf te maken en te gebruiken en dat allemaal bijna gratis
Advertisement

Katten vinden, zoals je weet, niets spannender dan een lege doos. Je kan de duurste en meest complexe krabpalen voor ze kopen, het meest futuristische speelgoed en de lekkerste en meest luxe mandjes die je kan vinden. Maar geen enkel van deze cadeaus zal de indruk op hen kunnen maken dan de doos waar ze in zaten toen ze in huis kwamen.

Wanneer je een cadeau wenst te maken voor je viervoetige vriendje dan is doe-het-zelven echt de beste keus. Je kan er namelijk de stijlvolste speeltjes mee maken bijna voor niks en waar katten gelukkiger mee zullen zijn zoals je dat nog nooit gezien hebt.

Je hebt slechts een aantal basismaterialen nodig, vaak herwonnen materialen, want dan hebben ze het gevoel het meest "geknuffeld" te worden door moeder aarde. Die materialen kunnen zijn: kleding, houten lades, versleten tapijten, flessenborstels, wc-rolkartonnen, koorden en snoepjes. Dit zijn de voorwerpen die het meest gebruikt worden om speeltjes en meubels te maken voor katten die gegarandeerd een succes zullen zijn.

Hieronder vind je 10 leuke suggesties die je kan uitwerken en samen kan gebruiken met je kat voor bijna nop.

Advertisement

1. Doos met doppen

Een schoenendoos, wat touwtjes en doppen van flessen is alles wat er nodig is om een interessante speelgoeddoos te maken voor je kat. Heel makkelijk om te maken in de stijl die je zelf wilt. Katten zullen deze doos zien als een speelparadijs. Plezier gegarandeerd.

Advertisement

2. Krabplank

Een krabplank is de perfecte oplossing om je katten definitief te laten stoppen met krabben aan meubels en banken. Je kan hem makkelijk gratis zelf maken. Neem een kartonnen doos en snijd daar lange rechthoeken uit van 5 cm breed. Je kan ervoor kiezen om ze heel strak op te rollen totdat je een vorm overhoudt met een doorsnede van circa 20 tot 30 centimeter. Die lijm je dan vast aan een kartonnen plaat. Als alternatief kan je ook een stevig deksel nemen (die van een schoenendoos is prima) en maak de rechthoeken allemaal van dezelfde lengte en diepte zodat ze in de schoenendoosdeksel passen en lijm ze vervolgens aan de binnenkant vast met vinyllijm. Laten drogen met een gewicht er bovenop en dan is de krabplank klaar voor gebruik!

3. Rammelaar

3. Rammelaar

Creativo

Katten zijn dol op alles wat beweegt en geluid maakt. Waarom zou je voor hen dan geen rammelaar maken? Een wc-rolkartonnetje en wat snoepjes zullen ze uren zoet mee zijn.

4. Zoek-en-vind-doos

Je kan nog eens met wc-rolkartonnen gaan knutselen en een zoek-en-vind-doos maken waar je snoepjes, balletjes en kleine stoffen speelgoedjes in kan verstoppen. Lijm de wc-rolkartonnen vast in een kartonnen doos of in een houten lade en stop daar de dingetjes in waarnaar gezocht kan worden.

5. Krabschilderij

Tover je wanden zodanig om dat ze zijn ingericht voor kattenvermaak en hang schilderijen op waar ze aan kunnen krabben. Zorg dat je een houten lijst hebt en lijm hier een oud tapijt in vast of een dik stuk stof of vloerbedekking. Bevestig hem aan de muur op de juiste hoogte zodat je kat zijn nagels ermee kan vijlen terwijl hij op zijn achterpoten staat.

Advertisement

16. Toverstok met koorden

Als je jezelf graag samen wilt vermaken met je kat dan kan je simpel en goedkoop stukje speelgoed maken. Zorg dat je een stokje hebt van metaal of hout. Wikkel aan een kant er touwen en slierten wol aan. Gebruik de zwierige draden om je kat mee te plagen

7. Knopen van stof

Je oude t-shirts vormen prima basismateriaal voor je kat want niet alleen is het de perfecte zachte ondergrond voor in de kattenmand ook kunnen het interessante speeltjes worden wanneer je er slierten van maakt en die aan elkaar knoopt.

Advertisement

8. Knuffelstation

Het is algemeen bekend dat katten het heerlijk vinden om overal tegen aan te schuren. Waarom hen dan niet een knuffelstation bezorgen? Je hebt een houten plank nodig een stuk dik stof, tapijt of vloerbedekking om de plank mee te bedekken en een flossenborstel. Bevestig de flessendrager zodanig dat hij een boog vormt en het speeltje is klaar

9. Stoffen speeltjes

Sokken met gaten erin kunnen een nieuw prachtig leven ingeblazen worden voor je kat. Vul ze met watten, sluit ze met een lintje of naai ze en geef ze de vorm die je wilt. Je kat zal het hele huis doorracen en springen om ze te pakken te krijgen.

Advertisement

10. Krabpaal

Als je van grotere ambitieuzere projecten hout kan je een krabpaal maken voor je pluizige vriend. Je hebt kistjes nodig van hout of plastic, wat zachte stof, planken, kleine houten palen en touw. Bedek de kisten met touw of zachte stof. Wikkel het touw om de palen en monteer de hele constructie.

Welk speelgoed wil jij als eerste gaan maken?

Advertisement