Los dagelijkse problemen op met deze 8 geweldige DIY-trucs

door Natasja

01 November 2023

Los dagelijkse problemen op met deze 8 geweldige DIY-trucs
Advertisement

In het huiselijke leven komen we dagelijks kleine of grote moeilijkheden tegen waarvoor we vaak moeite hebben om een oplossing te vinden. In feite stelt schoonmaken en het huishouden in het algemeen ons vaak voor uitdagingen die enerzijds onze dagen in beslag nemen en ons in staat stellen om onszelf te meten op creatieve en handmatige gebieden waarin we onszelf anders nooit op de proef zouden stellen, maar die ons anderzijds een vervelende tijdverspilling kunnen bezorgen.

Maar overkomt dit alleen mij? Zal er iemand zijn die al eerder een soortgelijk probleem heeft opgelost? Dit zijn de vragen die spontaan opkomen en ons ertoe aanzetten advies te vragen aan vrienden en familie of het web af te struinen op zoek naar snelle en praktische oplossingen voor alledaagse problemen die op dit moment misschien onoverkomelijk lijken.

Vandaag stellen we 8 doe-het-zelftrucs voor die je taak zeker gemakkelijker zullen maken de volgende keer dat je geconfronteerd wordt met de dagelijkse schoonmaak door veelvoorkomende problemen op te lossen.

Advertisement

1. Wasrek voor noodgevallen

1. Wasrek voor noodgevallen

Creativo/Youtube

Heb je een wasachterstand opgelopen door het slechte weer, of ben je net terug van vakantie en moet je alle kleren uit de koffer wassen? Dan is het wasrek zeker niet genoeg voor alle wasbeurten. Maak daarom een nood wasrek van twee stoelen en wat waslijn.

Plaats op het terras of voor een open raam of radiator 2 stoelen die ver genoeg uit elkaar en met de zitting in tegenovergestelde richting van elkaar staan. Neem vervolgens de waslijn en bevestig deze aan de rugleuning van de twee stoelen door deze aan de twee buitenzijden van elkaar af te spannen. Zo heb je een extra ruimte gecreëerd die je kunt gebruiken om de kleding horizontaal op te hangen, met behulp van de draden op de gebruikelijke manier, of door de kleding verticaal tussen de twee draden te bevestigen.

Advertisement

2. Kozijnen schoonmaken

2. Kozijnen schoonmaken

Creativo/YouTube

Kozijnen zijn een deel van het huis dat we minder vaak schoonmaken, maar dit betekent niet dat je er weinig aandacht aan moet besteden of ze verwaarlozen omdat je sommige van de meer verborgen delen moeilijk kunt bereiken. Bij het stofzuigen kun je bijvoorbeeld een rietje en een dop van een meeneembeker gebruiken om zelfs dat deel van de kozijnen te zuigen waar je meestal het moeilijkst bij kunt.

Op deze manier blijven de kozijnen vrijer van stof en vuil en is het gemakkelijker om ze schoon te maken als het moment daar is.

3. Onaangename geuren uit schoenen verwijderen

Schoenen zijn gemakkelijk vatbaar voor de ontwikkeling van onaangename geuren: de gesloten, warme omgeving doet de voeten zweten en het gebrek aan ventilatie, zelfs als je ze niet gebruikt, verhindert de afvoer van overtollig vocht, wat leidt tot de ontwikkeling van vieze geuren en de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën bevordert.

Schoenen in de buitenlucht laten staan en gebruik van deodorants en schoenpoeders kunnen een goede oplossing zijn, maar ook sokken kunnen heel goed helpen. Natuurlijk moet je ze altijd samen met de schoenen dragen, maar als je extra sokken hebt, kun je ze om de binnenzool wikkelen. Op die manier absorbeert de stof het zweet en als je thuiskomt, hoef je de sok alleen maar te vervangen door een schone sok en deze net als elk ander kledingstuk in de wasmachine te wassen.

Je zult merken dat de schoenen langer lekker blijven ruiken!

4. Het fornuis grondig schoonmaken

4. Het fornuis grondig schoonmaken

Creativo/YouTube

De keuken is, samen met de badkamer, de ruimte die we het vaakst gebruiken en schoonmaken, maar helaas zijn er bepaalde plekken die vuil dreigen te worden ondanks ons dagelijkse afsponsen en schoonmaken.

Ken je bijvoorbeeld die vervelende donkere lijn die zich vormt op de rand van het fornuis? Deze wordt veroorzaakt door de ophoping van vuil en stof dat niet kan worden verwijderd met de gebruikelijke dagelijkse hulpmiddelen. Om de rand van het fornuis weer schoon te maken, wikkel een vochtige doek rond het lemmet van een mes en ga er voorzichtig mee langs de rand.

Zo kun je al het vuil gemakkelijk verwijderen.

5. Roestwering

5. Roestwering

Creativo/YouTube

In de buitenruimtes zijn er veel metalen details die gemakkelijk kunnen roesten onder invloed van het weer. Om ze weer zo goed als nieuw te krijgen, neem gewoon een vel aluminiumfolie en wrijf dit over het oppervlak. Veeg vervolgens met een schone doek het overtollige af en het metalen accessoire is weer zo goed als nieuw.

Advertisement

6. Doe-het-zelf toiletdeodorant

6. Doe-het-zelf toiletdeodorant

Creativo/YouTube

Maak zelf een DIY toiletblok dat zowel zuinig als milieuvriendelijk is. Het enige wat je hoeft te doen is wat grof zout mengen met een etherische olie naar keuze of een mengsel daarvan en het resulterende mengsel in een toiletblok doen. Je kunt ook een eenvoudig katoenen zakje gebruiken of het netje waarin je citrusvruchten koopt in de supermarkt.

7. Nieuwe kussens voor de bank

7. Nieuwe kussens voor de bank

Creativo/YouTube

Moet je de hoes van de bankkussens vervangen? Je hoeft geen nieuwe te kopen! Neem een eenvoudig stuk stof, leg het op het kussen, bedek het met de uiteinden van de stof en knoop het in het midden vast. Zo heb je goedkoop een origineel kussen op maat gemaakt.

Advertisement

8. Professioneel gereinigd toilet

8. Professioneel gereinigd toilet

Creativo/YouTube

Net als bij het fornuis kan ook de rand van het sanitair onderhevig zijn aan de ophoping van stof en vuil, dat na verloop van tijd een vervelende donkere lijn kan vormen op de plaats waar het aan de vloer en de muren is bevestigd.

Maak dit deel van het sanitair eenvoudig schoon met een metalen spons en een stoomreiniger: wrijf eerst over het oppervlak met de metalen spons om overtollig vuil te verwijderen. Zet vervolgens de stoomreiniger aan en richt de straal op de onderkant van het sanitair: het vuil wordt in een mum van tijd verwijderd.

Kende je deze alledaagse trucjes al?

Advertisement