Verspreid deze 4 natuurlijke geuren in huis om te ontspannen en elke kamer aangenaam te maken

door Natasja

25 September 2023

Verspreid deze 4 natuurlijke geuren in huis om te ontspannen en elke kamer aangenaam te maken
Advertisement

Wat is er aangenamer dan een huis binnen te gaan en een aangename geur door de kamers te ruiken? Het is zeker iets dat fijn is en ook helpt om te ontspannen, waardoor het huis gezellig wordt voor ons en voor bezoekende vrienden en familieleden. Om dit te bereiken moeten we zeker streven naar een goed niveau van hygiëne, maar soms is zelfs vegen, afstoffen en schoonmaken niet genoeg. Of beter gezegd, de geur van reinheid kan worden waargenomen, maar het is niet zeker dat er ook een aangename geur kan worden geroken.

In dat geval nemen we meestal onze toevlucht tot verschillende soorten luchtverfrissers, en je kunt inderdaad allerlei soorten kopen. De betere, die niet synthetisch zijn, zijn duurder en niet voor iedereen betaalbaar. Maar gelukkig kun je ook natuurlijke ingrediënten gebruiken, die veel goedkoper en net zo aangenaam zijn.

Advertisement

Het huis lekker te laten ruiken met kaneel

Het huis lekker te laten ruiken met kaneel

Creativo

Als je van de kruidige geur van kaneel houdt, dan kun je die gemakkelijk gebruiken om een aangename geur in huis te verspreiden, met behulp van een heel eenvoudige methode in de keuken.

Je neemt gewoon een paar stokjes (twee of drie, ook kleintjes) en laat ze sudderen in een pan op het fornuis op middelhoog vuur. Zodra je ruikt dat de geur zich begint te verspreiden, zet je het fornuis uit en laat je de pan nog een paar minuten staan. Haal daarna alleen de kaneelstokjes eruit en laat ze drogen. Als ze droog zijn, kun je het op dezelfde manier nog een paar keer hergebruiken, waarbij je misschien de kooktijd verlengt.

Het water dat je hebt bereid blijft lekker ruiken, en als het is afgekoeld kun je het op veel manieren gebruiken, bijvoorbeeld door er een beetje pure alcohol aan toe te voegen en het in een spuitfles te gieten: zo heb je een luchtverfrisser.

Advertisement

Vanille om het huis lekker te laten ruiken

Vanille om het huis lekker te laten ruiken

wallpaperflare.com

En je toevallig een vanillestokje nodig had om te koken, waar je misschien de zaadjes uit moest halen, betekent niet dat de rest van het stokje niet gebruikt kan worden.

Ten eerste - net als bij kaneel trouwens - verspreidt het bakken van cake en koekjes, die op smaak zijn gebracht met natuurlijke ingrediënten zoals vanille, een paar uur lang een onweerstaanbare geur door het hele huis.

Als je de vanille ontdaan hebt van zijn zaadjes, kun je het net als kaneel gebruiken in de zojuist beschreven steelpanmethode. Anders kun je de bessen (die goed gedroogd zijn) in de suikerpot doen. Je hebt dan lange tijd vanillesuiker en je ruikt het elke keer als je de pot opent.

Blijkbaar heeft de zoete geur van vanille het vermogen (http://www.sirc.org/publik/smell_vanilla.html) om angst en stress te verminderen.... Het proberen waard!

De geur van koffie in de ochtend

De geur van koffie in de ochtend

wallpaperflare.com

Wie van koffie houdt, houdt ook van het aroma dat 's ochtends door het huis waait als hij of zij koffie zet. Als je de gewoonte hebt om elke dag koffie te zetten, ontstaat er zeker een aangename geur als je wakker wordt.... Maar als je het ook op een ander moment wilt ruiken?

Er is een eenvoudige manier die steeds opnieuw gebruikt kan worden: neem een kaarsje (zonder geuren, of misschien vanille of een andere delicate geur die overeenkomt met die van koffie), neem wat gebrande koffiebonen en een glazen pot om als kaarsenhouder te gebruiken.

Het enige wat je hoeft te doen is de pot vullen met koffiebonen, dan de kaars in het midden plaatsen en aansteken: de zachte warmte van de kaars zal wat van de geur van de bonen vrijgeven samen met die van de gearomatiseerde was, voor een onweerstaanbaar boeket.

De ontspannende geur van lavendel

De ontspannende geur van lavendel

pxhere.com

We weten allemaal dat lavendel een van de meest geurige en ontspannende kruiden is: er zijn  heel veel soorten en ze hebben allemaal een aangename, frisse geur die ons helpt slapen en de zenuwen ontspant. Lavendel kan op duizend manieren worden gebruikt:

  • Geurzakjes: vul katoenen, linnen of gaaszakjes met gedroogde blaadjes en bloemen en bewaar ze in huis, beter nog in lades en kasten. Behalve dat ze lekker ruiken, houden ze motten weg!
  • Potpourri: als je de gedroogde takjes in een klein schaaltje gebruikt, vormen ze op zichzelf al een ideale potpourri die je, als hij zijn effectiviteit begint te verliezen, kunt versterken met een paar druppels etherische olie van lavendel.
  • Etherische olie: toegevoegd aan een beetje gedestilleerd water in een spuitflesje creëer je een natuurlijke en zachte verfrisser voor kleding, gordijnen en kamers. Als je om de paar dagen twee of drie druppels op je kussen giet, word je omhuld door een ontspannende geur om je te helpen slapen. En over het algemeen is het een geweldig idee om het toe te voegen aan doe-het-zelf schoonmaakmiddelen voor het huis, zodat je altijd de aangename geur van dit geweldige kruid ruikt.

Klaar om je huis op een ideale manier lekker te laten ruiken?

Advertisement