Elke glazen pot zit vol bacteriën: verwijder ze met de oma's methode

door Natasja

06 September 2023

Elke glazen pot zit vol bacteriën: verwijder ze met de oma's methode
Advertisement

Een paar minuten om glazen potten te steriliseren en te ontdoen van de ziektekiemen die erin op de loer liggen: een gewoonte van vroeger die niet verloren mag gaan, zodat voedsel lange tijd kan worden bewaard en deze kostbare potten zonder gezondheidsrisico's opnieuw kunnen worden gebruikt. Telkens als je voedsel koopt dat in glazen potten is bewaard, laat je bacteriën uit de omgeving toe in het voedsel wanneer je ze opent. Daarom wordt aanbevolen om voedsel op bepaalde data te consumeren, voordat het bederft.

En ook als je die potten snel leegmaakt, is het niet genoeg om ze gewoon af te wassen met heet water en zeep: ze moeten worden gesteriliseerd, vooral als je ze opnieuw wilt gebruiken om ander voedsel in te bewaren in olie of voor jam en dergelijke.

Advertisement

Bacterievrije potten: welke wel en welke niet

Bacterievrije potten: welke wel en welke niet

Grorp/Wikimedia Commons

Al het glas waarvan je de inhoud leegt, moet je afwassen, ook als je het daarna moet weggooien, maar als je van plan bent om sommige potten opnieuw te gebruiken voor conserven, jam en ingemaakt of ingemaakt voedsel, en ook als je er droog voedsel in wilt doen, moet je ervoor zorgen dat die potten de juiste hygiënische omstandigheden kunnen garanderen.

Dit betekent dat de gekozen pot nog een deksel moet hebben, en dat dat deksel in goede staat moet zijn: gooi daarom alle potten met plastic deksels weg, en ook die waarvan de metalen doppen vervormd zijn of vol zitten met zwarte of roodachtige schimmelspikkels en dergelijke. In plaats daarvan kun je potten gebruiken met deksels in goede staat (of nieuwe deksels kopen die geschikt zijn voor het model pot), en potten met hermetische klemsluitingen.

Advertisement

Hoe je van bacteriën afkomt en glazen potten steriliseert

Hoe je van bacteriën afkomt en glazen potten steriliseert

Creativo

Er zijn verschillende manieren om dit te doen en allemaal maken ze gebruik van hoge temperaturen om ongewenste bacteriën en organismen te doden. In ieder geval moeten de potten voordat je begint worden geleegd van alle inhoud, zo goed mogelijk worden afgewassen met water en zeep en ook worden ontdaan van de deksels, rubberen of metalen onderdelen van de afdichtingen (die moeten apart worden gehouden en later opnieuw worden gebruikt).

Je kunt dan kiezen of je de potten in water kookt of in de oven plaatst.

  • In de pan: kies een pan die groot genoeg is voor alle potten en waar nog voldoende water in kan. Zet de potten in de pan en voeg water toe tot ze goed bedekt zijn. Als je wilt, kun je ook twee of drie eetlepels azijn of een paar eetlepels baking soda toevoegen. Zet het vuur aan en wanneer het water aan de kook komt, laat je het tien minuten zachtjes koken. Zet uit, laat afkoelen en haal dan met een tang of pannenlappen de potten eruit en laat ze drogen.
  • In de oven: verwarm de oven voor op 120° en plaats ondertussen de potten op een bakplaat. Wanneer het apparaat op temperatuur is, plaats de bakplaat met de potten erop en laat ze 30 minuten in de oven staan, zet de oven uit, open de deur maar wacht minstens een half uur voor je de potten eruit probeert te halen, sowieso met behulp van bescherming of een tang.

De glazen potten zullen perfect gesteriliseerd zijn en je kunt ze gebruiken zoals je wilt.

Advertisement