Gebruik de juiste trucs om je huis er verfijnder en eleganter uit te laten zien

door Natasja

06 September 2023

Gebruik de juiste trucs om je huis er verfijnder en eleganter uit te laten zien
Advertisement

Een huis dat er op het eerste gezicht mooi uitziet, is prettig om in te wonen en heeft ook meer waarde als je het wilt verkopen of verhuren. Maar hoe laat je een gewoon huis er eleganter uitzien? Het eerste waar je aan denkt is om veel geld uit te geven aan meubels en designdetails, door te kiezen voor exclusieve en gevestigde merken, maar dat is niet per se de risicoloze manier, en bovendien is het een optie die niet iedereen zich kan veroorloven.

In werkelijkheid kan een verfijnde stijl ook worden bereikt zonder te overdrijven, als je maar de juiste trucs kent en gerichte actie onderneemt.

Verfijnd huis: beginnen aan de buitenkant

Creativo

De eerste indruk, het visitekaartje... Dit zijn allemaal begrippen die we kennen: als we een huis voor het eerst zien, is het meestal de buitenkant die ons een eerste indruk geeft van de algehele stijl. Daarom is het een goed idee om daar meteen werk van te maken: of het nu gaat om de ingang van de tuin, de oprit of zelfs alleen maar de ingang van de wooneenheid, als je merkt dat iets een beetje armzalig is of dat iets kan worden opgeknapt en er schilderachtige oplossingen kunnen worden gevonden, kan je daaraan aan denken.

Een goed geverfde deur, misschien een plantenbak of wat decoraties aan de zijkanten van de ingang: met smaak en gematigdheid kun je verbluffende resultaten bereiken.

Advertisement

Meubels met karakter voor een vleugje elegantie

Ook als het interieur modern is, betekent dit niet dat er geen ruimte is voor een of twee meubels die, in tegenstelling, vintage zijn. Misschien zelfs waardevol, geërfd of gewoon hersteld en gerestaureerd. In kamers die niet te vol zijn met kleur en details kunnen zelfs dit soort 'out of the box' elementen een vleugje karakter geven dat memorabel blijft.

Tijdloze elegantie: het lijstwerk

Als je aan muurkleuren denkt, ook al zijn het er maar een of twee in een kamer, denk je meestal aan verf of behang. Maar een houten lambrisering zou ook altijd op de lijst van mogelijkheden moeten staan: muren die verrijkt zijn met lijstwerk in het bijzonder (en je kunt het zelfs zelf doen!), geven een vleugje tijdloze elegantie.

De schijnwerper... op de kroonluchter!

Je wilt de meubels niet veranderen, je wilt de muren niet aanraken.... Misschien kan een kroonluchter met een origineel, geraffineerd ontwerp dat opvalt, een revolutie betekenen voor het uiterlijk van de kamer. Het is verbazingwekkend hoeveel het kiezen van lampen en lichtpunten met slimme vormen kan doen om een kamer te verfraaien.

Denk aan de trappen

Als je trappen hebben die van de ene verdieping naar de andere leiden, vormen ze noodzakelijkerwijs een belangrijk architecturaal element, zelfs als ze niet zo groot zijn. En waarschijnlijk zijn ze ook zichtbaar vanuit verschillende delen van het huis. Dit betekent dat een detail in die ruimte ervoor zorgt dat al het andere er ook beter afgewerkt uitziet.

Dit kan een andere leuning zijn, of opnieuw geschilderd; de verf net langs de trap veranderen; decoraties toevoegen op de muren die langs de trap en verder lopen. Laat je inspireren door de ideeën die ook online te vinden zijn en bedenk de meest haalbare voor jouw huis!

Advertisement

Geen tapijt

Als er vloerbedekking in huis ligt, gooi die dan weg. Een houten vloer, zelfs laminaat of een goedkopere oplossing dan klassiek parket, geeft een verfijnde, moderne en aangename uitstraling aan elk huis. Vloerbedekking doet precies het tegenovergestelde en maakt het geheel niet alleen maar zwaarder, maar vergt ook extreem veel onderhoud om ervoor te zorgen dat er geen risico voor de hygiëne onstaat.

Planten, bloemen, kunst

Als je de indruk hebt dat de kamer er nog steeds anoniem uitziet, ook al is hij nieuw en misstaat er niets, dan is het waarschijnlijk tijd om de decoratie te herzien: het toevoegen van potten met planten, of vazen met bloemen (ook gedroogde, of decoratieve takken, of zelfs DIY nepcreaties) en het kiezen van schilderijen (foto's, kunstwerken, artistieke decoraties van allerlei soorten) om op de muren te plaatsen kunnen wonderen doen om een ruimte nieuw leven in te blazen.

Klaar om elegantie in huis te halen?

Advertisement