Thuiskantoor: 9 voorstellen om een ruimte te creëren waarin je met plezier kunt werken

door Natasja

30 Oktober 2023

Thuiskantoor: 9 voorstellen om een ruimte te creëren waarin je met plezier kunt werken
Advertisement

Sommige mensen noemen het een werkkamer, anderen een kantoor: het is de ruimte, en in het beste geval een hele kamer, die we in elke fase van ons leven wijden aan productiviteit, werk op afstand, studie. Het kan ook een locatie zijn van waaruit we alle bureaucratische zaken thuis afhandelen en die af en toe een kantoor voor werk wordt of zelfs een ruimte voor ontspanning of recreatie. Het is tenslotte een kamer in huis en we hebben het volste recht om er een op maat gemaakte ruimte van te maken.

Omdat het echter een ruimte is waarin we ook de ideale omstandigheden moeten creëren om productief te zijn, moeten we de juiste balans vinden tussen design, efficiëntie, comfort en persoonlijke smaak.

Advertisement

Thuiskantoor: een ruimte op maat

In het beste geval heb je een hele kamer in huis die je als kantoor gebruikt en kun je je uitleven met design. In het andere geval kun je een hele muur inrichten met alles wat je nodig hebt, of eventueel het bureau en de stoel in één hoek zetten.

In elke situatie kun je er alles aan doen om comfortabele ruimtes op maat te maken. Laten we beginnen met kleur: afhankelijk van je persoonlijkheid, de uitstraling van de kamer zelf en het gebruik dat je ervan zult maken, kun je kiezen voor kleuren die ontspannen en kalmeren (vooral blauw en groen), of voor kleuren die worden gekenmerkt door efficiëntie en orde (vooral grijze kleuren)...

Advertisement

Je kunt alles ook stimuleren met warme, heldere tinten (oker, geel, oranje en dergelijke, die eerder warm zijn dan overdreven POP-kleuren!)

Met planten die helpen

Planten helpen een gezonde ruimte te creëren: het is een pijler van feng shui, maar er zit ook wetenschap achter. Ze zien en verzorgen is therapeutisch en ze helpen ook om betere lucht in te ademen.

Je kantoor personaliseren

Op kantoor buitenshuis heb je vaak hooguit wat discrete foto's of snuisterijen om het bureau te versieren, maar thuis kun je je omringen met wat je maar wilt. Dingen die aan de muur hangen, grappige voorwerpen en gadgets helpen, maar de hoeveelheid en de drukte op de delen in het zicht zal afhangen van hoeveel je nodig hebt om de werkruimte opgeruimd te hebben of niet.

Op de muren daarentegen ben je vrijer, vooral als het de muren aan de zijkanten zijn en niet de muren die je altijd voor je ziet. Dan kunnen kleuren en vormen nog meer in overvloed aanwezig zijn.

Advertisement

Nogmaals, de studeerkamer of het kantoor kunnen ook de ruimtes zijn waar je in je vrije tijd recreatieve activiteiten onderneemt. Je zou dus een ruimte kunt inrichten voor het bureau met alles wat je nodig hebt (computers, printers, ladekasten, organizers) en een andere ruimte om te ontspannen: een bank, muziekinstrumenten, tv of wat dan ook om de tijd aangenaam door te brengen.

Het kantoor organiseren

Zelfs als je denken dat je in een rommeltje kunt leven, is het altijd goed om zoveel mogelijk orde in het zicht te hebben. En als er te weinig ruimte is, kun je de muren ook gebruiken om alles op te hangen en op zijn plaats te rangschikken, klaar om te worden gepakt en gebruikt wanneer dat nodig is zonder er al te veel moeite voor te doen.

Advertisement

Licht

Het is moeilijk om aan een ideaal kantoor te denken, een ruimte waarin je efficiënt kunt werken, en je voor te stellen dat het donker en somber is: we denken meestal aan lichte omgevingen. Als je hier al goed natuurlijk licht hebt, maak er dan optimaal gebruik van door het meubilair (en de elektronische schermen) zo te plaatsen dat alles door het zonlicht wordt geraakt zonder er last van te hebben.

Vergeet echter niet om ook voor voldoende verlichting te zorgen. Je hebt zowel diffuus licht nodig als meer geconcentreerde stralen die precies daar terechtkomen waar je schrijft, typt, met je handen of andere hulpmiddelen werkt. En het licht in een werkruimte heeft de neiging koud te zijn. Dus, koud licht voor het werkgebied, en misschien een beetje warmer in de rest van de kamer!

Klaar om van je thuiskantoor het kantoor van je dromen te maken?

Advertisement