Keukenplanken: wat je nooit in zicht moet houden

door Natasja

19 September 2023

Keukenplanken: wat je nooit in zicht moet houden
Advertisement

Het is moeilijk om een keuken te vinden waar niet minstens één plank of rek in het zicht staat: ze zijn een van de meest voorkomende elementen in de inrichting van deze ruimtes, en soms vervangen open en hangende oplossingen zelfs meubels met gesloten of transparante deuren. Dit type inrichtingselement helpt om het ontwerp opgeruimd te houden en neemt weinig wandruimte in, maar heeft één beperking: alles wat erop wordt geplaatst is in het zicht, dus er moet voortdurend worden schoongemaakt, gestoft en vooral opgeruimd, omdat niets kan worden verborgen achter gesloten deuren zoals bij traditionele keukenkasten.

Om het in orde te houden te vergemakkelijken, zonder de efficiëntie in gevaar te brengen, is het het beste om bepaalde voorwerpen niet op deze zichtbare oppervlakken te plaatsen.

Wat te vermijden op keukenplanken: versleten voorwerpen

Servies, keukengerei, decoraties en accessoires: als ze beschadigd zijn door de tijd, versleten, verkleurd, gebarsten enzovoort, laat ze niet in het zicht liggen. Als het echter intacte en bruikbare voorwerpen zijn, vooral als je ze vaak nodig hebt, kun je ze verplaatsen naar een lade die makkelijker te bereiken is of naar een kast op ooghoogte. Kortom, breng het gemak van de keuken niet in het gedrang, maar plaats oude dingen ook niet op een voetstuk.

Advertisement

Hou wat je echt vaak gebruikt

We hadden het over het feit dat alles wat niet goed beschermd is in gesloten meubelen onvermijdelijk vuil wordt: de eerste bedreiging is het stof dat zich elke dag ophoopt, maar ook dampen of kookspatten zijn niet minder. Dus als je voorwerpen in open meubels bewaart die je nooit gebruikt, blijven ze daar en raken ze bedekt met vuil, dat vervolgens zichtbaar wordt. De voorwerpen die je vaak gebruikt zijn daarentegen altijd schoon.

Bewaar dus geen borden, glazen of ander servies, ook al zijn ze heel mooi om naar te kijken, maar die je eigenlijk maar één keer per jaar of zo gebruikt. Deze zijn perfect om in het zicht te zetten in vitrinekasten, of ook opgeborgen in meubels waar ze wachten om op het juiste moment te worden getoond.

Huishoudelijke apparaten: op planken bewaren of niet?

Het antwoord is niet eenduidig: als het omvangrijke, maar vaak gebruikte apparaten zijn, kunnen ze op het aanrecht blijven staan, of misschien op een stevige keukentrolley, klaar voor gebruik. Beter nog in, ook open, zones die zich laag bevinden. Als het daarentegen kleine apparaten zijn die je echt elke dag gebruikt, kun je ook op planken zetten.

In alle andere gevallen moet je een plek voor ze zoeken in de kasten.

Verpakkingsmaterialen

Voor al het verpakte voedsel is er de voorraadkast, lades, kasten met deuren of de koelkast. Als je daarentegen het geduld hebt om de inhoud van verpakkingen in bijpassende potten en bakjes te doen, die er mooi uitzien, dan zal het er prachtig uitzien. Het belangrijkste is altijd om de behoeften van elk voedingsmiddel te respecteren (voedingsmiddelen die in het donker moeten blijven, voedingsmiddelen die aan de lucht moeten blijven, enz.) en geen visuele rommel te creëren met verpakkingen in allerlei vormen en kleuren.

Planten: een omstreden onderwerp

Planten zijn bijna noodzakelijk in elke ruimte waar ze voldoende leefomstandigheden vinden, maar van de verschillende nuttige plekken in de keuken zijn planken en open kasten misschien niet de ideale oplossing. Dit komt omdat ze onvermijdelijk wat bladeren verliezen, of bloemen en zaden die eraf vallen, of zelfs wat aarde valt wanneer je ze verplaatst bij het schoonmaken en bij het water geven... Dat maakt het leven een beetje ingewikkelder. Het is dus geen kwestie van esthetiek, maar van het vereenvoudigen van huishoudelijke taken. De keuze is aan jou.

Advertisement