De wasmachine gebruiken en tegelijkertijd water en elektriciteit besparen: alle trucs om het te doen

door Natasja

20 Maart 2023

De wasmachine gebruiken en tegelijkertijd water en elektriciteit besparen: alle trucs om het te doen
Advertisement

Besparen op allerlei kosten en aspecten van het dagelijks leven wordt steeds noodzakelijker en onmisbaarder. Van boodschappen tot water- en elektriciteitsverbruik, besparen is een constante behoefte waaraan we proberen te voldoen door verschillende strategieën toe te passen.

Hier hebben we met name besloten ons te richten op de water- en elektriciteitsbesparingen die kunnen worden bereikt bij het gebruik van de wasmachine, door een reeks gerichte maatregelen uit te voeren, te beginnen met de keuze van het meest geschikte programma. Hier volgen de juiste tips om dit zonder al te veel twijfels en problemen te bereiken.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Programma en temperatuur: besparen op de kosten van de wasmachine begint bij de gekozen programma's en wascycli. Wat de nieuwste generatie wasmachines betreft, is het raadzaam te kiezen voor de zogenaamde eco-wascycli, die nu overal en zeer gebruikelijk zijn. In het algemeen is het altijd een goed idee om op lage temperaturen te beginnen met wassen, tenzij het vuil echt te hardnekkig is, omdat dit een aanzienlijke besparing van zowel water als elektriciteit oplevert. Recente onderzoeken hebben uitgewezen dat wassen op 30° zelfs het beste lijkt te zijn wat betreft doeltreffendheid, duur en daaruit voortvloeiend verbruik van elektriciteit en water.
  • Energieklasse: een andere factor om rekening mee te houden is de aanschaf van een wasmachine met een hoge energieklasse (meestal klasse A of A+). Dit is natuurlijk iets om rekening mee te houden bij de aankoop en zoals bekend wordt niet elke dag een nieuwe wasmachine gekocht. Het is echter een oplossing die een aanzienlijk verschil kan maken.
  • Tijdstip: een strategie die niet iedereen toepast, maar die een aanzienlijke besparing kan opleveren, is de was te doen op bepaalde tijdstippen die voordeliger zijn qua verbruik. Die aanbevolen tijden zijn meestal de avond- en nachturen, van maandag tot vrijdag. Tijdens feestdagen daarentegen is elk tijdstip gunstig.
  • Lading: het lijkt vanzelfsprekend om te zeggen, maar om het aantal wasmachines te verminderen en dus geld te besparen, is het zeker een goede gewoonte om de wasmachine altijd met een volle lading te starten. Natuurlijk moet er wel op gelet worden dat de machine niet te vol wordt geladen, waardoor de kwaliteit en de efficiëntie van het wassen zelf in gevaar komen.
  • Onderhoud: een laatste maar daarom niet minder belangrijke maatregel voor de goede werking van het apparaat en de daaruit voortvloeiende voortdurende besparingen, is het onderhoud. Door de wasmachine regelmatig te onderhouden en te reinigen, vooral bij hardnekkige kalkaanslag, kan worden voorkomen dat deze slecht functioneert, wat onvermijdelijk gevolgen zou hebben voor het verbruik.

Pas jij deze strategieën al regelmatig toe?

Advertisement