Onaangename geur in huis? Hier zijn 8 mogelijke factoren om op te letten

door Natasja

20 Juni 2023

Onaangename geur in huis? Hier zijn 8 mogelijke factoren om op te letten
Advertisement

Een van de dingen die we heel graag willen voor ons huis, naast netheid en orde, is een fijne geur. Iedereen wil een geurige, gezellige en geruststellende thuisomgeving waar hij of zij kan terugkeren, tot rust kan komen en zich goed kan voelen. Het is een meer dan natuurlijke behoefte, waaraan we geneigd zijn te voldoen door geparfumeerde schoonmaakmiddelen te gebruiken en, vaak dwangmatig, luchtverfrissers, wierook en allerlei soorten kaarsen te kopen.

Deze middelen dragen natuurlijk bij aan het behoud van een aangename geur in huis, maar ze zijn niet het meest geschikt. Als bepaalde delen van het huis en bepaalde factoren die kunnen bijdragen aan onaangename geuren niet goed worden aangepakt, zullen alle pogingen om te parfumeren nutteloos of ontoereikend blijken.

Hier zijn de bekendste waar je op moet letten. 

Advertisement
Pexels

Pexels

Een van de grootste boosdoeners van onaangename geuren in huis, hoe onverdacht ook, is vuil beddengoed. Beddengoed raakt snel geïmpregneerd met de lichaamsgeur van de persoon die erin slaapt en verspreidt onvermijdelijk een onaangename geur. Idealiter moet het elke één tot twee weken worden verschoond. 

Advertisement
breton_stripes/Reddit

breton_stripes/Reddit

Een ander voorwerp dat vaak gecontroleerd moet worden zijn de vuilnisbakken, vooral gft of badkamerafval. In dit geval kan het, naast het vaak weggooien van afval, een oplossing zijn om de binnenkant vaak schoon te maken, ze buiten te zetten om te luchten en er eventueel een luchtverfrisser in te spuiten als ze leeg zijn.

Anxious_Cookie14/Reddit

Anxious_Cookie14/Reddit

Huisdieren, trouwe en geliefde metgezellen van velen, kunnen een extra element vormen voor onaangename geurtjes. Het advies is om ze vaak te wassen, vooral te stofzuigen op plekken waar hun haar zich kan ophopen en de ruimtes waar ze het vaakst zijn minstens een keer per week schoon te maken.

bobilygarvelan/Reddit

bobilygarvelan/Reddit

Een vuile wasmand kan een vieze geur verspreiden, vooral als de kleding nat of te vuil is, of als de mand in de badkamer staat, waar vocht en stoom schimmel en bacteriën in de hand werken. Het is daarom een goede gewoonte om de wasmand in drogere ruimtes in huis te zetten en kleren meteen te wassen als ze nat of te vies zijn. 

marklyon/Reddit

marklyon/Reddit

Door vocht kunnen er schimmels en bacteriën ontstaan in de trommel en buizen van de wasmachine. Dit bevordert onaangename geurtjes. Om dit te voorkomen kun je de deur tussen de ladingen open laten en de binnenkant van de wasmachine regelmatig schoonmaken met de juiste trucjes en producten. 

Advertisement
TummyPuppy/Reddit

TummyPuppy/Reddit

Wat we over de wasmachine hebben gezegd, geldt ook voor de vaatwasser. Door te proberen hem periodiek schoon te maken, door middel van lege cycli en door de juiste producten te gebruiken, voorkom je dat vuil, schimmel en bacteriën zich ophopen en de binnenkant gaat stinken. 

crowneddilo/Reddit

crowneddilo/Reddit

Vaak zijn de grootste boosdoeners van onaangenaam geurtjes zelfs nieuwe meubels of apparaten. Dit komt door de uitstoot van bepaalde stoffen die niet alleen onaangenaam ruiken, maar zelfs schadelijk kunnen zijn. Daarom is in dit soort gevallen een luchtreiniger de beste oplossing.

Advertisement
TommyX12/Reddit

TommyX12/Reddit

Last but not least: een belangrijke oorzaak van onaangename geurtjes is vaak de afvoer van de gootsteen. Zorg ervoor dat die niet verstopt is en gebruik de juiste producten om hem door te spoelen en te ontgeuren. 

Als je eenmaal de juiste maatregelen hebt genomen voor de hierboven beschreven situaties, hoef je alleen nog maar te genieten van een lekker ruikend huis. 

Advertisement