7 manieren om op natuurlijke, snelle en goedkope wijze van bladluizen af te komen

door Natasja

29 Mei 2023

7 manieren om op natuurlijke, snelle en goedkope wijze van bladluizen af te komen
Advertisement

Al de kamerplanten kunnen worden aangetast door talrijke plagen, met name bladluizen. Deze kleine insecten vallen de planten aan, voeden zich met hun sap en beschadigen ze soms onherstelbaar. Bladluizen vermenigvuldigen zich zeer snel, zo snel dat hun populatie zo groot wordt dat de plant die ze herbergt eronder lijdt. Hun aanwezigheid bevordert ook de verspreiding van andere agentia die schadelijk kunnen zijn voor de planten, zoals virussen en schimmels.

Om al deze redenen is het van fundamenteel belang dat de plaag in de kiem wordt gesmoord om zelfs onherstelbare schade aan de planten te voorkomen. Er zijn verschillende middelen waarmee je er snel vanaf kunt komen, waarvan vele natuurlijk en ecologisch. We sommen er hieronder zeven op.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Natuurlijke vijanden: er zijn talrijke natuurlijke vijanden van dit ongedierte, zoals lieveheersbeestjes en wantsen. Door hun aanwezigheid op de planten te bevorderen, kunn je ze beschermen;
  • Teeltmiddelen: je kunt eenvoudige teeltmiddelen toepassen, zoals het toevoegen van steengruis, houtas of algenkalk;
  • Mechanische middelen: je kunt bladluizen handmatig verwijderen, eventueel met behulp van vloeibare Marseillezeep, of je kunt de planten natmaken met een krachtige waterstraal.
  • Biologische middelen: tot slot zijn er verschillende biologische middelen die kunnen worden gebruikt in plaats van chemische middelen.

1. tabak: nicotine is een uitstekend afschrikmiddel tegen deze insecten; maak een aftreksel van tabaksbladeren, filter het en spuit het over de hele plant. Voer deze handeling niet uit dicht bij de oogst.
2. azijn: 1:10 verdunnen in water en op de plant spuiten.
3. brandnetels: planten die niet alleen voor bladluizen, maar ook voor andere insecten ongewenst zijn. Je kunt een mengsel bereiden door 1 kg brandnetels in 10 liter water te weken en dit minstens 15 dagen afgedekt te laten staan. Na het filteren op de te behandelen planten spuiten.
4. Knoflook: bekend om zijn antiseptische eigenschappen, waar je ook hier gebruik van kunt maken. Laat 3-4 teentjes knoflook een hele dag trekken in een kom met water, filter het dan en spuit het op de plant.

Welke middelen verkies jij om bladluizen te verwijderen?

Advertisement