Beschadigde tuinstoelen: geweldige ideeën om ze op te knappen als ze verbleekt of bevlekt zijn

door Natasja

02 Augustus 2023

Beschadigde tuinstoelen: geweldige ideeën om ze op te knappen als ze verbleekt of bevlekt zijn
Advertisement

Bij het inrichten van een tuin of balkon creëer je meestal een plek om te eten of te ontspannen, waar je tijd buiten kunt doorbrengen met gasten. Een tafel en stoelen ontbreken nooit, en heel vaak zijn ze gemaakt van wit hars (of plastic), of ook in een groene kleur. Hoe goed ze ook gemaakt zijn, met materialen die bestand zijn tegen weersinvloeden, vroeg of laat, als ze worden blootgesteld aan zon en regen, gaan de stoelen kapot.

In sommige gevallen verbleken ze, andere keren krijgen ze donkere vlekken die moeilijk te verwijderen zijn en in het ergste geval breken ze. Er zijn verschillende mogelijkheden om ze gewoon schoon te maken en ze weer als nieuw te maken, vooral als het om witte stoelen gaat. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om ze schoon te maken als de vlekken niet van het moeilijk te verwijderen soort zijn, is een teil warm water met een beetje afwasmiddel (of ook Marseillezeep) en vervolgens afvegen met een zachte spons voldoende. Dit maakt het grootste deel van het vuil los en je kunt het gewoon afspoelen met de waterslang.

Om wat hardnekkiger vuil te verwijderen, kun je echter een beetje baking soda of citroenzuur aan dezelfde spons toevoegen. Als je ondanks deze reiniging merkt dat donkere vlekken niet verdwijnen, en je werkt op witte stoelen, dan kun je ook schoonmaakmiddelen op basis van bleekmiddel gebruiken, of ook een spons van staalwol met een zeer fijne korrel.

Voor zowel witte als gekleurde stoelen is een methode om te proberen, maar met uiterste voorzichtigheid, de lasbrander: als je ermee over het plastic gaat (nadat je het zo goed mogelijk hebt gewassen), zonder lang op een bepaald punt te blijven hangen, en als je hem op gepaste afstand van het oppervlak houdt, zul je zien dat hij het plastic net genoeg verhit om het te laten smelten en de beschadigde delen te laten verdwijnen. Het is een oplossing die als laatste geprobeerd moet worden, maar het kan de oplossing zijn.

Er zijn dus duizend ideeën om met creativiteit te herstellen: begin altijd met het oppervlak goed schoon te maken, zo goed als je kunt, en dan... versieren!

Advertisement
Advertisement

Dus gebruik spuitverf, acrylverf en kwasten, maar ook stoffen en decoupagemateriaal en blaas je oude stoelen nieuw leven in.

Advertisement