Geen planten meer zonder water: ontdek hoe je een effectieve en goedkope sproeier maakt

door Natasja

31 Juli 2023

Geen planten meer zonder water: ontdek hoe je een effectieve en goedkope sproeier maakt
Advertisement

De groene ruimten zo goed mogelijk bewateren is essentieel, vooral wanneer het warmer wordt. Of het nu gaat om terrassen, balkons, binnenplaatsen of echte tuinen, het maakt niet uit: de planten hebben verzorging nodig en de basiselementen mogen nooit ontbreken want die hebben ze nodig om op hun best te groeien.

Het eerste is natuurlijk water: planten hebben 'dorst' en elke plant heeft zijn eigen behoefte aan water. Als je dus besluit om ze goed te verzorgen, moet je heel precies zijn met water geven. Maar niet iedereen slaagt er altijd in om dit op tijd en constant te doen. Dus hoe doen je dat? In deze gevallen is het goed om hulp te krijgen van een extern hulpmiddel, dat je met je eigen handen kunt maken zonder veel geld uit te geven. Klaar om het te ontdekken?

via Agro a casa/Youtube

Advertisement
Agro a casa/Youtube screenshot

Agro a casa/Youtube screenshot

Het maakt niet uit of je een echte tuinliefhebber bent of niet: iedereen weet dat goed water geven essentieel is voor de groei van planten. Helaas slagen we er echter niet altijd in om dit te doen zoals we zouden willen, en dat is het moment waarop de groene vrienden het zwaar te verduren kunnen krijgen.

Als je ze niet voldoende water geeft, kunnen de planten verwelken en hun vitaliteit verliezen en niet meer zo weelderig groeien als eerst. Dit is waar een hulpmiddel waarmee je ze vochtig kunt houden, ook als je het zelf niet kunt doen, van pas kan komen. Wist je dat je dit gemakkelijk en goedkoop zelf kunt maken? Als je nee hebt geantwoord, zullen we je tegenspreken met dit DIY sproeierproject.

Advertisement
Agro a casa/Youtube screenshot

Agro a casa/Youtube screenshot

In deze video https://www.youtube.com/watch?v=rOIRpsvHWPQ wordt duidelijk stap voor stap uitgelegd hoe je dit zeer praktische systeem maakt, waarmee je de planten de juiste hoeveelheid water kunt geven die ze nodig hebben, direct bij de wortels en via flexibele slangen die verbonden zijn met twee plastic flessen.

Agro a casa/Youtube screenshot

Agro a casa/Youtube screenshot

Hoe maak je de sproeier?

Je neemt een plastic fles van een halve liter, of een grotere als de planten groot zijn, maakt een gat in de dop en steekt de plastic slang erin, waarin je een stoffen koord steekt. Dit moet in de fles worden geplaatst en met behulp van een draad worden vastgemaakt aan de houder-tank - uiteraard gevuld met water - zoals te zien is in de video.

Beetje bij beetje begint de sproeier te werken: druppelsgewijs komt er water uit het slangetje en het enige wat je hoeft te doen is het bij de plant te plaatsen die water nodig heeft.

Eenvoudig, nietwaar? Je hoeft het alleen maar te proberen, wetende dat zo'n systeem je veel geld en energie bespaart in vergelijking met het kopen en gebruiken van een traditionele automatische sproeier, die je niet altijd ter beschikking kunt hebben. De planten water geven is belangrijk en dit kan echt een goede en effectieve oplossing zijn.

Heb je het wel eens geprobeerd?

Advertisement