Alle stappen die je moet volgen om de muren van je huis grondig schoon te maken

door Natasja

28 Juli 2023

Alle stappen die je moet volgen om de muren van je huis grondig schoon te maken
Advertisement

We verzorgen de vloeren elke dag, vaak stoffen we de oppervlakken en ramen af en laten we ze glanzen, en dan zijn er nog de grote oppervlakken waar je af en toe aan te denkt: de muren. Ook deze zijn bedekt met stof en vuil, en terwijl we de vlekken en het vuil in de douchecabine vaak opmerken, of ook op badkamertegels in het algemeen, of op die in de buurt van het fornuis en de keukenwerkbladen, realiseren we ons niet altijd even goed dat de rest van de muren, van de hal tot de woonkamer tot de slaapkamer, ook af en toe een goede schrobbeurt verdienen.

Hoe doe je dat? Allereerst moet je weten met welk materiaal ze bedekt zijn en begrijpen hoe ver je kunt gaan met schoonmaken. Vervolgens moet je geschikte producten en gereedschappen gebruiken om het beste resultaat in de kortst mogelijke tijd te bereiken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Als er behang is, liggen de zaken ingewikkelder: sommige, moderne, zijn afwasbaar, maar veel oudere niet en dan moet je alleen ingrijpen waar je problemen ziet door te deppen en snel te drogen met geschikte producten. In het geval van oppervlakteverf, daarentegen, vind je zowel niet-afwasbare als afwasbare verven.

In het geval van niet-afwasbare verf kun je een wonderspons (melamine sponsjes) proberen, nat gemaakt en uitgeknepen en alleen op het schoon te maken oppervlak geveegd. Als het onuitwisbare vlekken zijn, moet je een schuurpapiertje met een zeer fijne korrel nemen, wrijven om alleen de vlek uit te wissen en dan misschien wachten op het juiste moment om opnieuw te schilderen.

Als de verf daarentegen afwasbaar is, is het veel eenvoudiger.

Eerst moet je afstoffen om het grootste deel van het vuil te verwijderen: gebruik platte dweilen met stofvangers of ook geschikte stofzuigers als dat mogelijk is. Onderzoek vervolgens het soort vlekken.

  • In het geval van schimmel: houd de ramen open op een zonnige dag en ga te werk door waterstofperoxide te spuiten. Laat het minstens een half uur tot een uur intrekken en spoel het dan weg door het onmiddellijk te drogen met behulp van een föhn of (bij warm weer) een ventilator die op de muur is gericht. Als de vlekken ernstiger zijn, kun je ook bleekmiddel gebruiken door het op de plek te deppen en het minstens een half uur in contact te laten. Zorg ervoor dat je het niet aanraakt (gebruik handschoenen) of inademt (maskers), dus sluit de deur naar de kamer en zorg ervoor dat die kamer goed geventileerd blijft. Ook hier kun je proberen baking soda en waterstofperoxide te mengen (eventueel met een paar druppels etherische olie van tea tree), de resulterende pasta op de vlek wrijven en het 30-60 minuten laten zitten voordat je het afspoelt en droogt.
  • Radiatorvlekken: ook hier kun je direct bleekmiddel gebruiken zoals aangegeven voor schimmel. Als er vlekken op de muren zitten, kun je anders eerst waterstofperoxide proberen.
  • Vettig vuil en vet in de keuken: citroensap verdund met een beetje water komt hier goed van pas. Je wrijft het met een spons op het aangetaste gebied en spoelt het daarna af. In ernstigere gevallen raden we ook aan om een druppel terpentijn op een oude theedoek te gebruiken.

Klaar om je muren te laten glimmen?

Advertisement