Woonkamers met een open keuken: 10 open space oplossingen om de ruimte optimaal te benutten

door Natasja

27 Juli 2023

Woonkamers met een open keuken: 10 open space oplossingen om de ruimte optimaal te benutten
Advertisement

Er zijn mensen die van het idee van de open ruimte houden en mensen die er nooit helemaal enthousiast over zijn, maar één feit lijkt vrij onbetwistbaar: vanuit esthetisch oogpunt is het, als het goed doordacht is, een oplossing die ruimtes vergroot en luchtiger maakt, minder gesloten en verstikkend, en een modern tintje geeft aan het ontwerp. Hoewel het misschien een opstelling is waar niet iedereen van houdt als het gaat om het slaapgedeelte of het kantoor, is het zeker populairder in het geval van de keuken die uitkijkt op de woonkamer.

Het basisrecept is altijd hetzelfde: een min of meer uitgeruste keukenhoek aan de ene kant, een woonkamer aan de andere kant en een scheidingselement dat de twee ruimtes scheidt. Dit laatste is meestal een aanrecht dat vaak dienst doet als tafel en werkblad, of een kookeiland - dat op zijn beurt beide functies kan vervullen. Iedereen kan deze basisregels op duizend verschillende manieren interpreteren. Kijk maar eens naar de ideeën hieronder.

Advertisement

Het aanrecht fungeert meestal als een halve muur. Het laat aan één kant ruimte over om van de ene naar de andere ruimte te gaan en biedt een extra plank om even snel te eten of te koken.

Advertisement

Afhankelijk van hoe groot de woonkamer is, zijn er krukjes direct naast het aanrecht, of soms een kleine bank of zithoek.

Als de ruimte het toelaat, is het aanrecht niet zomaar een meubelstuk, maar een vast element van de architectuur, goed uitgerust, en soms is het in plaats van een recht segment L-vormig, het omarmt de keukenruimte en scheidt deze - misschien - van een andere ruimte aan een tweede kant.

Muurkleuren of structurele elementen aan het plafond helpen dan om ruimtes ideaal te scheiden zonder barrières te creëren.

Maar dezelfde kleur gebruiken op alle muren, of het nu de woonkamer of de keuken is, werkt ook. Het verschilt van huis tot huis en het is altijd de moeite waard om alle beschikbare opties te overwegen om de juiste te vinden.

Advertisement

Als het idee van een open keuken soms gedegradeerd lijkt tot oplossingen om 'ruimte te maken' in kleine huizen, zijn er in feite veel voorbeelden van grote en ruime huizen die gebruik maken van deze opstelling om een nog helderdere en luchtigere sfeer te creëren.

De combinatie past bij elke inrichtingsstijl, waardoor het voor veel mensen een populaire optie is.

Advertisement

Je kunt je echt uitleven om de combinatie van kleuren en materialen te vinden die het beste resultaat geeft.

Het probleem waar veel mensen bang voor zijn, is de verspreiding van keukengeuren (en vuil) naar alle aangrenzende ruimtes. Maar met een beetje aandacht is dit gemakkelijk op te lossen en misschien helpt het om een betere ventilatie in de kamer te benutten, ook door de ramen in de woonkamer open te zetten, om de lucht snel te verversen wanneer dat nodig is.

Advertisement

Kortom, er zijn voor- en nadelen, maar het zijn altijd in het oog springende oplossingen. Hou jij van woonkamers met een open keuken?

Advertisement