5 kleuren die je absoluut moet vermijden in kleine, donkere kamers

door Natasja

03 September 2023

5 kleuren die je absoluut moet vermijden in kleine, donkere kamers
Advertisement

Kleuren om in te richten: het klinkt als een makkelijke kwestie, maar dat is het helemaal niet, vooral niet als je te maken hebt met kleine, donkere kamers. Lost wit alles op? Nee, of toch niet helemaal. En zijn donkere kleuren taboe? Ook daar kunnen uitzonderingen worden gemaakt.

De belangrijkste kwaliteit van elke ruimte is het natuurlijke licht dat er overdag en het hele jaar door op valt, maar dan komen de smaken, de gevoeligheid en zelfs emoties zelf om de hoek kijken. Er zijn kleuren die je kunnen irriteren, ook al brengen ze meestal vrolijkheid, en andere die op zichzelf mooi en helder zijn, maar dan, waar natuurlijk licht ontbreekt, koud of droevig worden. Laten we proberen dit samen wat beter te begrijpen.

Advertisement

Wit

Als je niet weet wat je moet doen, is wit het antwoord. Bijna altijd. Zeker, het werkt als een palet waarop je met alle andere elementen kunt decoreren: de vloer, maar ook het textiel en de accessoires die een kamer vullen. Maar als het donker is, zal wit de schaduwen Op de architectuur en objecten veel meer benadrukken, waardoor alles soms benauwder lijkt, precies het tegenovergestelde van wat je zou denken.

Advertisement

Grijs

Grijs is de andere grote troefkaart die altijd wel een beetje werkt, en we zeggen niet dat dit niet ook geldt voor kleine kamers. Je moet echter voorzichtig zijn bij het kiezen van de tint, of liever de tint grijs die je op de muren wilt. Kies je voor een koude tint, dan ben je genoodzaakt om de inrichting aan te vullen met voorwerpen in al even koude tinten, en de kleine kamer zou niet alleen niet meer donker, maar ook ongezellig zijn.

Met een grijze kleur met warme ondertonen kun je je daarentegen uitleven met bruinoranje, roodtinten, terracotta, warme roze tinten enzovoort!

Geel

Zonnig, zorgeloos en altijd geassocieerd met goed humeur: geel is dit allemaal, maar het is ook een van de kleuren die de meeste onmiddellijke reacties oproept. Als het niet je favoriete kleur is, kan het dus irritant worden en nervositeit veroorzaken. Als je er wel van houdt, overweeg dan altijd heldere tinten die warm neigen te zijn.

Rood

Rood is een erg mooie maar moeilijke kleur. Het kan werken voor accentmuren of geselecteerde architecturale elementen, maar het idee om een hele kamer te verven, zelfs een grote en lichte kamer, kan verstikkend zijn. En ook hier ligt dat aan de kleurschakeringen: te druk en het zal vermoeiend zijn, te donker en de kamer is somber, enzovoort. Dit wordt nog duidelijker in een kleine, slecht verlichte ruimte, waar het beter is om te kiezen voor roze tinten met een 'aardse' tint, zelfs iets als baksteen of terracotta, niet te donker.

Oranje

Het is geen totaal taboe, maar je moet oppassen hoe de kleur wordt als je hem niet zien op een zonovergoten oppervlak: het is gemakkelijk dat wat leek op een helder, zonnig oranje, modderig en triest wordt. Dus als je het wilt verwerken, zorg er dan voor dat het alleen op kleine oppervlakken voorkomt, misschien gecombineerd met blauwgroen, geel of zelfs bepaalde soorten roze.

Kortom, er zijn een paar factoren om rekening mee te houden, maar het is de moeite waard om de meest 'moeilijke' kamers zo mooi mogelijk te maken!

Advertisement