12 prachtige houten trappen die in elk huis de show zouden stelen

door Natasja

10 Mei 2023

12 prachtige houten trappen die in elk huis de show zouden stelen
Advertisement

Als je er niet te veel over nadenkt, is een trap een functioneel architecturaal element dat dient om twee verdiepingen van een huis met elkaar te verbinden. Het eerste waar voor gezorgd moet worden is dat hij comfortabel en veilig is, en tegelijkertijd mooi is. Dat is althans wat de meeste mensen in overweging nemen bij de keuze van een model of een bepaald afwerkingsmateriaal.

In de ogen van sommige architecten wordt de trap echter bijna een kunstwerk dat de aandacht opeist, en zo wordt wat gewoonlijk wordt beschouwd als een nuttige ruimte, waarvan het nut ten zeerste wordt gewaardeerd, iets dat boven alles uitsteekt. Hieronder vind je enkele voorbeelden van buitengewone ontwerpen voor houten trappen in zowel klassieke als moderne stijlen.

Advertisement

Een trap als deze en je waant je meteen in een of ander oud Midden-Europees paleis.

Advertisement

Een echt hoogtepunt is deze trap die met zijn zachte lijnen een groot atrium beslaat en zich vervolgens ontrafelt in twee vleugels die naar de bovenverdieping leiden.

Met trappen als deze valt er weinig toe te voegen aan de inrichting... In feite zou elke decoratie op de muren te veel worden!

In een moderne en nog klassiekere vorm: de combinatie van hout en smeedijzer werkt altijd, voor memorabele trappen.

Wat als hout, een ongelooflijk veelzijdig organisch materiaal, kronkelende vormen zou aannemen waardoor het bijna levend lijkt?

Advertisement

Het is het idee achter zoveel projecten die online zeer populiar zijn en altijd de aandacht weten te trekken, ongeacht de gebruikte houtsoort.

Een hele ander idee dan de vorige ideeën: een moderne trap maar met zeer eenvoudige vormen, gesneden uit vierkante boomstammen. Dit is het idee van studio QC voor een flat in Polen.

Advertisement

Modern minimalisme afgeleid van een 'industriële Boho' stijl in het project van Melanie Jade Design.

Sommige trappen, hoewel imposant, kunnen een ongelooflijke lichtheid hebben, zoals in het kunstwerk "Interstellar staircase" van Y.S. Lam. Straw Design (in het Verenigd Koninkrijk).

Advertisement

De spiraalbeweging wordt nog harmonieuzer en strakker dankzij werkelijk ongelooflijke vormen, bedacht door een architect met een grote visie.

Had je ooit gedacht dat een houten trap in een huis een harmonieuze sculptuur zou kunnen zijn? Dit is het idee van Yanko Design.

Advertisement

Dynamisch, organisch en werkelijk prachtig: dit is de trap die de ontwerpstudio WAFAI heeft bedacht voor een huis aan een Zwitsers meer. Echt prachtig, vind je ook niet?

Welke van deze houten trappen vind jij het mooist?

Advertisement