Imperfecties waarderen: ontdek hoe je een mooi en comfortabel huis kunt creëren in de Wabi Sabi-stijl

door Natasja

13 Mei 2023

Imperfecties waarderen: ontdek hoe je een mooi en comfortabel huis kunt creëren in de Wabi Sabi-stijl
Advertisement

Je hebt misschien gehoord van fengh-shui, je bent misschien bekend met Marie Kondo's concept van vonken van vreugde, maar er is ook een andere levensfilosofie die uit het Verre Oosten komt en kan worden toegepast op verschillende gebieden van het leven, waaronder het interieurontwerp: we hebben het over Wabi Sabi, een Japanse uitdrukking die in wezen duidt op de liefde voor imperfecties.

Wabi duidt specifiek op het idee van nederig en eenvoudig leven, in contact met de natuur, terwijl sabi een term is die verwijst naar het vermogen om de cyclus van het leven te accepteren, met al zijn ups en downs.

Hoe vertaalt zich dat in een interieurstijl? Lees verder voor meer informatie.

Advertisement

Aangezien het contact met de natuur een van de pijlers is van deze levensfilosofie, is het onvermijdelijk dat een woning die dit kan weergeven, wordt ingericht met natuurlijke materialen, met het oog op eco-duurzaamheid en het idee om het milieu zo min mogelijk te belasten.

Tegelijkertijd wordt de schoonheid van imperfectie gevierd met de juiste combinatie van asymmetrieën, ook ruwe oppervlakken en bescheiden materialen.

Advertisement

Het basisidee is in feite dat de ware schoonheid van elke stof of elk wezen ligt in zijn meest natuurlijke en zuivere, zelfs ruwe vorm. De daaruit voortvloeiende esthetiek is er dus op gericht dit te gebruiken om een gevoel van comfort te creëren, versterkt door eenvoud.

Men verlaat de zoektocht naar perfectie, naar de meest verfijnde en complexe bewerking van materialen, die afdwaalt van de oorspronkelijke en natuurlijke vorm in het nastreven van onbereikbare idealen, maar vindt eerder voldoening en plezier in alles wat authentiek is. Van de planken van een vloer tot de afwerking van een muur, als er kleine onvolkomenheden zijn, als er een gebrek aan symmetrie is, is dat een gelegenheid om te genieten van iets spontaans en unieks. Dan wordt het onregelmatige mooi.

En juist, als er in de loop der tijd schade is ontstaan, kan men ingrijpen door het met creativiteit te herstellen, een beetje zoals bij gebroken keramiek dat met goud is hersteld (kintsugi), en zo mogelijk nog mooier wordt juist dankzij dit delicate herstel.

Bij de pogingen om een evenwicht te bewaren tussen al deze richtlijnen mag je jezelf echter nooit vergeten: je huis moet echt comfortabel zijn, aangenaam om in te wonen en de veilige haven worden waarin je je kunt opladen, Daarom is het de moeite waard even te wachten en, in plaats van je te storten op het designobject dat in een of andere winkel staat uitgestald, probeer het object te vinden dat echt bij jou lijkt te horen. Dit geldt voor de belangrijkste meubels, maar ook voor wanddecoratie of accessoires.

Misschien zie je in een meubelwinkel een lijst met een mooie foto, maar heeft die foto echt betekenis voor jou? Stel je voor dat je in plaats daarvan de ideale lijst vindt voor een illustratie, foto, citaat of iets anders dat overeenstemt met jouw smaak, en een belangrijk aandenken is: je zult er veel meer voldoening uit halen als je er elke dag langs loopt, en het zal zeker ook de aandacht trekken van degenen die jouw huis bezoeken.

Er moet ook orde zijn, en geen visuele rommel: dit is geen overdreven minimalisme, maar gewoon een filosofie die tot doel heeft de ruimte waarin je leeft zo aangenaam mogelijk te houden. Het bed opmaken, de kussens van de bank rechtzetten, de spullen die op de grond liggen verzamelen in een mandje.... Dit zijn allemaal kleine handelingen die niet veel tijd in beslag nemen, maar zoveel bijdragen aan de verbetering van de invloed die de ruimte waarin je leeft heeft op je stemming.

Dit is een filosofie die de moeite waard is om over te nemen, vind je ook niet?

Advertisement