12 momenten waarop een omheining een gelegenheid is geworden voor een verfijnd en modern ontwerp

door Natasja

27 Mei 2023

12 momenten waarop een omheining een gelegenheid is geworden voor een verfijnd en modern ontwerp
Advertisement

Omheiningen en grensmuren zijn onmisbare, maar vaak over het hoofd geziene elementen in het ontwerp van een tuin. Waar het in feite mogelijk is ze naar wens te ontwerpen, zijn ze een niet te missen kans om het landschap te verrijken. Als je erover nadenkt, beschermen ze je aan de ene kant tegen ongewenste bezoekers en meestal tegen nieuwsgierige blikken, maar juist omdat ze de elementen zijn wat tussen jouw wereld en de buitenwereld staat, vormen ze een essentieel onderdeel van een huis en dragen ze bij aan de algemene indruk die het huis en de omgeving maakt op degenen die het zien.

Kortom, ze zijn een soort visitekaartje, van buitenaf gezien. En van binnen zijn ze onvermijdelijk de lijst, of liever de achtergrond, van het decor dat je voor je tuin wilde creëren. Hieronder vind je enkele ideeën voor omheiningen met een moderne en soms onverwachte smaak.

Advertisement

Hoge, compacte omheiningen, nodig om privacy en bescherming te bieden, kunnen te groot en benauwend ruimte innemen in tuinen die niet groot zijn, maar de monotonie verlevendigen en doorbreken met planten en bloemperken is de ideale oplossing.

Advertisement

Steenschanskorven zijn een decoratief element dat ieders aandacht trekt, als ze slim worden gebruikt in de landschapsarchitectuur, zelfs om omheiningen te versieren!

Hoge, lichtgekleurde stenen muren: als je de binnenmuren bekleedt met bakstenen en stenen, kun je dat ook aan de buitenkant doen!

Heb je er wel eens aan gedacht om kunstgras te gebruiken voor een verticaal gazon? Eventueel afgewisseld met hout of steen.

Dikke metalen platen die eruit zien als een palissade. Een idee om bijvoorbeeld met cortenstaal te realiseren.

Advertisement

De houten schutting ziet er, vooral als het niet bijzonder afgewerkt is, altijd rustiek uit. Maar schilder het zwart en het wordt meteen modern en verfijnd.

Het verzorgen van de grensmuren is belangrijk om ook de rest van de tuin er mooier uit te laten zien.

Advertisement

Of er nu bloembedden aan de voet van de omheining staan of helemaal niets, het is altijd heel schilderachtig om spots te zien die lichtstralen naar boven werpen.

Een horizontale omheining, misschien met een wit gepleisterde gemetselde onderkant: het ziet er overal mooi uit.

Advertisement

Afhankelijk van waar je bent, kun je je uitleven in het soort planten dat afsteekt tegen deze achtergrondmuren.

In een moderne context is het heel mooi om planten te zien die verticaal groeien.

Advertisement

Er zijn werkelijk eindeloos veel moderne ontwerpen voor elke smaak: welk type zou je graag in je tuin willen hebben?

Advertisement