Wil je onkruid laten verdwijnen? Probeer een van deze 4 DIY alternatieven voor chemische onkruidverdelgers

door Natasja

28 Mei 2023

Wil je onkruid laten verdwijnen? Probeer een van deze 4 DIY alternatieven voor chemische onkruidverdelgers
Advertisement

Het is mooi om de weelderig groeiende natuur te bewonderen, maar misschien niet zo mooi als deze besluit om weelderig te zijn in de gleuven van de vloer buiten. Paden en straatstenen van verschillende aard zijn mooier als ze schoon zijn en veiliger om over te lopen als er geen risico is om uit te glijden over o.a. bladeren. En hoe jammer het soms ook is om een paar planten te moeten verwijderen die zo groeien maar misschien niet echt onkruid zijn, is het ook zo dat het laten gedijen van die planten vaak ten koste gaat van de integriteit van de vloer zelf.

Je denkt er dus niet te veel over na en begint met het verwijderen ervan, maar met welke methode? Zeer krachtige chemische onkruidverdelgers mogen alleen worden toegediend door mensen die geautoriseerd en bekwaam zijn, want ze zijn ook schadelijk voor ons en onze huisdieren. De meest verkochte zijn minder agressief, maar zijn nooit echt selectief bij planten. Er zijn echter zelfgemaakte alternatieven te overwegen, hoewel zelfs die enige voorzichtigheid verdienen.

Creativo

Creativo

  • Witte azijn en afwasmiddel. Je kunt witte wijnazijn, schoonmaakalcoholazijn of ook appelazijn gebruiken: belangrijk is dat de concentratie azijnzuur hoger is dan 11%. Vul een spuitfles met witte azijn en giet er een eetlepel afwasmiddel bij, dat als oppervlakte-actieve stof werkt en zo de azijn aan de plant laat hechten. Besproei de planten bij mooi weer, en als het na een paar uur of de volgende dag regent, opnieuw toepassen. Pas op dat je andere planten niet aantast.
  • Kokend water: dit is misschien het meest doeltreffende en minst schadelijke middel, omdat het de planten in de omgeving niet al te zeer dreigt te beschadigen, noch de grond vult met stoffen die, laten we zeggen, niet bedoeld waren. Maar ook dit moet voorzichtig worden aangepakt door rubberen handschoenen te dragen om je niet te verbranden, en door het water alleen op de te treffen plant te doen. Het is gemakkelijker als je een waterkoker gebruikt.
  • Isopropylalcohol: gebruik een eetlepel per halve liter water, en gebruik altijd een spuitfles.
  • Brander: het is de moeite waard nogmaals te wijzen op de uiterste voorzichtigheid bij het hanteren van elke vuurbron, dus ook van deze brander. Richt de vlam op de bladeren, op een dag zonder wind en zonder dat de vlam te krachtig is. 

Vaak verschrompelt de plant dan zo sterk dat hij zonder problemen weg getrokken kan worden, soms zelfs met enige kracht. Zorg er altijd voor dat er geen andere planten bij betrokken raken, en als er weinig onkruid is, probeer dan altijd eerst handmatig te wieden, dat is het meest succesvol en zonder problemen.

Advertisement