Brandnetel in de tuin: in plaats van het weg te gooien, gebruik het voor een krachtige gratis meststof

door Natasja

18 Juni 2023

Brandnetel in de tuin: in plaats van het weg te gooien, gebruik het voor een krachtige gratis meststof
Advertisement

Tenzij je het kookt, is brandnetel meestal gewoon het onkruid dat prikt en waarvan je niet kunt wachten om het weg te halen. En misschien is het ook wel frustrerend om dat te moeten doen, want je hoeft het maar aan te raken om een vervelende huidirritatie als reactie te krijgen, dus het hanteren ervan vereist geduld en op zijn minst een goed paar handschoenen.

En toch is deze veelgeroemde plant een echte schat die je niet mag verspillen. Je kunt er namelijk een geweldige meststof mee maken voor de moestuin (maar er zijn er ook die het gebruiken voor planten in het algemeen), en het mooie is dat het echt niets kost. Lees verder om erachter te komen hoe het wordt bereid.

Advertisement
AnonAnon2896/Reddit

AnonAnon2896/Reddit

Sommigen noemen het maceraat en anderen, iets eleganter, brandnetelthee. Welke naam je ook verkiest, het geeft nog steeds dezelfde traditionele procedure aan, waaraan je echter ook enkele wijzigingen kunt aanbrengen.

Wat je nodig hebt:

  • Brandnetel, zoveel mogelijk
  • Een grote emmer van dik plastic
  • Water
  • Fijnmazig net (optioneel) dat groot genoeg is om de opening van de emmer te bedekken, of anders een deksel voor de emmer
  • Gaas of zeef om te filteren, samen met een trechter
  • Glazen flessen

Vergeet natuurlijk niet om een schaar en handschoenen mee te nemen - bij voorkeur lange handschoenen of zorg ervoor dat je je armen bedekt tijdens het oogsten. Houd ook een roerstokje bij de hand.

Hoe bereid je deze natuurlijke meststof?

1. Oogst de brandnetel, zoveel als je kunt.
2. Houd elke pol die je hebt gewied in je hand en snijd de stengels en bladeren af en laat ze in de plastic emmer vallen. De met aarde gevulde wortels kun je weggooien.
3. Voeg water toe tot de brandnetel volledig bedekt is.
Je zult merken dat als je de bladeren in het water drukt, er snel ruimte komt voor meer planten, dus aarzel niet om alle brandnetels te verzamelen die je kwijt wilt.
Ga echter niet verder dan drie of vier vingers onder de rand van de emmer.
4. Dek af met het net en anders met een deksel.
De eerste oplossing heeft de voorkeur omdat het geheel dan 'ademt', maar ook voorkomt dat vogels, hagedissen en andere dieren in het water komen of er op een andere manier mee in contact komen. In het tweede geval moet je niet vergeten om de inhoud om de twee of drie dagen te openen en te ventileren.
5. Zet de hele emmer op een plek waar de sterke (en vervelende) geur geen probleem vormt en roer het maceraat elke twee of drie dagen om.
6. Wanneer het geheel gestopt is met gisten, d.w.z. wanneer er zich geen belletjes meer vormen telkens als je roert (dit duurt ongeveer een paar weken), is het maceraat klaar om gefilterd te worden; je kunt dit doen met gaas (misschien zelfs met een trechter).
7. Vul de flessen

De meststof is klaar voor gebruik en het wordt altijd aangeraden om het te verdunnen in een verhouding van 1:10 (één deel maceraat, 10 delen water). Als je een hogere concentratie wilt, laat je het langer macereren of verdun je iets minder, maar gebruik nooit het absolute product.

Alternatief: Je kunt het proces versnellen door de brandnetel flink te versnipperen. En een manier om dit te doen is door het goed af te spoelen (net alsof je het gaat koken) en het te mengen met een beetje water alsof je er een smoothie van maakt. Vervolgens giet je de smoothie in de emmer, voeg je water toe en ga je verder zoals hierboven.

Na een paar weken is je tuin brandnetelvrij en heb je een meststof die je kunt gebruiken.

Advertisement