Kwekers en tuiniers houden orchideeën gezond en bloeiend door knoflook te gebruiken

door Natasja

15 September 2023

Kwekers en tuiniers houden orchideeën gezond en bloeiend door knoflook te gebruiken
Advertisement

Met hun elegantie en prachtige, opvallende bloemen behoren orchideeën tot de populairste kamerplanten, die zelfs de meest ongevoelige persoon kunnen betoveren. Er komen veel soorten orchideeën voor in de natuur, maar in de thuisteelt zijn er over het algemeen maar een paar soorten, waarvan Phalenopsis zeker de meest wijdverspreide is.

Omdat het tropische epifytische planten zijn, dat wil zeggen dat ze zonder aarde groeien door zich met hun luchtwortels vast te klampen aan bomen, hebben ze een warm en vochtig klimaat met veel indirect licht nodig om te gedijen; deze omstandigheden kunnen niet worden gereproduceerd in huis en daarom hebben orchideeën speciale zorg en aandacht nodig om weelderig te groeien. Alleen door al hun behoeften op het gebied van vochtigheid, licht en voeding in acht te nemen, kun je ze mooi zien bloeien.

Om je te helpen bij het kweken, kun je een beroep doen op een aantal natuurlijke middelen, zoals knoflook, dat door tuiniers en kwekers wordt aanbevolen vanwege zijn eigenschappen. Laten we eens kijken hoe je het kunt gebruiken.

Advertisement

Knoflook voor orchideeën: waarom het werkt

Knoflook voor orchideeën: waarom het werkt

Creativo, Astiegan/Reddit

Knoflook wordt zeer gewaardeerd als smaakmaker in de keuken voor een breed scala aan gerechten en staat bekend om zijn vele heilzame eigenschappen voor de gezondheid. Daarom is een gebruik alleen beperkt tot de bereiding van de maaltijden voor deze uitzonderlijke bol zonde, aangezien het ook op grote schaal kan worden gebruikt in onze welzijnsverzorging en in de tuin om de planten te helpen groeien.

Onder zijn vele eigenschappen is er namelijk ook een sterke antibacteriële en schimmelwerende werking, waardoor knoflook zeer nuttig is bij de behandeling van plantenparasieten. Dit gebruik wordt ook ondersteund door verschillende wetenschappelijke studies die de antiparasitaire eigenschappen van knoflook voor de planten hebben bevestigd, zozeer zelfs dat het in 1992 door de Verenigde Staten werd goedgekeurd als een natuurlijk bestrijdingsmiddel voor planten. Dus waarom zouden we deze eigenschappen niet gebruiken om de kamerplanten te helpen? Hoe kun je er het beste gebruik van maken?

Advertisement

Knoflook voor orchideeën: hoe te gebruiken

Knoflook voor orchideeën: hoe te gebruiken

Wallpaperflare

Er zijn twee methoden die we aanraden om je orchideeën te helpen met knoflook:

  • De eerste methode bestaat uit het koken van 500 ml water, het vervolgens uitzetten en een paar minuten laten afkoelen voordat je er een lepel knoflookpoeder aan toevoegt. Laat het rusten, filter en verdun de resulterende oplossing in 1 liter water, dat je een keer per maand kunt gebruiken om je orchideeën water te geven. Je kunt het resulterende middel ook gebruiken om de bladeren te deppen met een watje.
  • De tweede methode maakt gebruik van teentjes knoflook, die heel vers moeten zijn. Verwijder de schil en plet ze grondig, kook vervolgens 500 ml water en laat de geplette knoflookteentjes hierin minstens 1 nacht weken, bij voorkeur 24 uur. Zeef het mengsel en verdun het met water. Gebruik het om de grond te besproeien of de bladeren een keer per maand water te geven.

Heb jij al geprobeerd knoflook te gebruiken voor het welzijn van je orchideeën?

Advertisement