Kamerplanten: een dennenappel kan je helpen om ze beter te laten groeien

door Natasja

23 Juni 2023

Kamerplanten: een dennenappel kan je helpen om ze beter te laten groeien
Advertisement

De grootste doodsoorzaak voor planten die we binnenshuis kweken, is te veel of te weinig water geven. Verrassend genoeg lijkt overbewatering vaker voor te komen dan het tegenovergestelde, misschien omdat we denken dat planten allemaal net zo vaak 'voeding' nodig hebben als wij, hoewel dit helemaal niet waar is. Het is een beetje moeilijk, vooral voor beginners, om de behoeften van een plant te begrijpen, vooral als het geen plant is die echt lang kan overleven zonder een druppel water.

Er zijn veel methoden om dit te leren, en een van de meest betrouwbare is om een vinger in de grond te steken om te zien of er misschien twee of drie centimeter onder de ogenschijnlijk droge oppervlaktelaag nog voldoende vocht zit. Er is echter ook een andere methode die online erg populair is vanwege zijn eenvoud: het gebruik van een dennenappel.

Advertisement
Creativo

Creativo

Als je toevallig bomen hebt die dennenappels produceren in de buurt van je huis, dan zul je er zeker een paar vinden om te verzamelen, en anders kun je de dozen met de nieuwste kerstversieringen scannen, want misschien zit er ook wel een echte dennenappel tussen.

Hoe werkt de dennenappeltruc?

Het is echt heel eenvoudig en als je ooit een dennenappel hebt moeten wassen om hem te versieren, heb je misschien al geraden wat het is. Het enige wat je hoeft te doen, is:

1. Neem een dennenappel en steek hem ongeveer drie centimeter in de grond, op een plek waar hij de wortels van de plant niet hindert
2. ... en klaar is kees!

Hoe werkt het? Heel eenvoudig: als de grond nog vochtig is, sluiten de schutbladeren van de dennenappel (dat soort houtachtige 'bloemblaadjes') zich. Als de grond daarentegen echt droog is, gaat de hele dennenappel open en dan zul je merken dat de plant water nodig heeft - en misschien toch maar even met je vinger controleren, voor de zekerheid.

Advertisement
Creativo

Creativo

Hoe is dit mogelijk? De reden hiervoor ligt in de aard van de dennenappel zelf: als het nat weer is en regent, sluit de dennenappel zich meestal om de zaden te beschermen!

Er zijn ook verschillende meningen over welk type dennenappel het beste is: niet zozeer de boomsoort die ze produceert, maar of ze meer of minder oud zijn. Misschien reageren dennenappels die lang geleden gevallen zijn minder goed, maar niets weerhoudt je ervan om uit te proberen wat voor jou het beste werkt!

Advertisement