11 goede redenen om nooit silicagelzakjes weg te gooien

door Natasja

08 Juni 2023

11 goede redenen om nooit silicagelzakjes weg te gooien
Advertisement

Hoe vaak vind je bij het openen van de doos van een aankoop, van handtassen tot elektronica, niet zo'n papieren zakje vol doorzichtige kristallen? En dan maar hopen dat het zakje niet breekt, anders is het een rommeltje om die kristallen eruit te halen! Nou, je weet al dat dit silicagel is, een zeer hygroscopische stof die wordt gebruikt voor drogen en uitdrogen, en meer in het algemeen voor het absorberen van overtollig vocht.

We begrijpen dan ook meteen dat dit vermogen van silicagel in zoveel gevallen in het dagelijks leven van pas komt dat sommige mensen deze zakjes zelfs in grote hoeveelheden kopen, gewoon om er altijd een paar bij de hand te hebben! Ontdek hoe je ze kunt gebruiken.

Advertisement
Er Condor/Amazon

Er Condor/Amazon

Voor camera's: als je ze mee wilt nemen op reis of op een fotografische excursie, maar ook gewoon als je ze bewaart in hun doos of tas samen met lenzen en verschillende accessoires, zijn silicagelzakjes fenomenaal in het regelen van de vochtigheidsgraad, zozeer zelfs dat fotografen er vaak een aantal verpakkingen van kopen voor het geval dat!

Als je er een paar vindt, stop ze dan meteen in de kledingkast of lade: geen risico meer op schimmel op je kleding met een paar zakjes. Je kunt ze ook gebruiken in dichte koffers die je lange tijd bewaart voor je volgende reis.

Advertisement
cinghiuz/ebay.it

cinghiuz/ebay.it

Ben je bang dat oude boeken in een vochtige kamer ten prooi vallen aan schimmel? Gebruik dan de zakjes in kwestie. Je kunt ze tussen de boeken plaatsen of, als de situatie niet al te erg is, gewoon naast de boeken op de planken.

Op dezelfde manier kunnen deze gelparels oude foto's die je in bepaalde dozen bewaart, of zelfs fotoalbums die beschermd zijn in koffers of dozen, lang bewaren. Doe twee of drie zakjes (of zelfs meer) silicagel in de verpakking en je houdt vocht op afstand. Hieruit volgt natuurlijk dat zelfs als je belangrijke documenten in lades beschermd wilt bewaren, de zakjes gel geweldige bondgenoten zijn!

componen44/ebay.it

componen44/ebay.it

Als je in bepaalde periodes van het jaar altijd autoruiten hebt die onder de condens zitten en je elke dag voor je vertrekt wat tijd moet verspillen, bewaar dan een flinke hoeveelheid silicagelzakjes op je dashboard en je zult versteld staan van het resultaat!

Stinkende schoenen en tassen van de sportschool: ook hier kunnen silicagelzakjes de oplossing voor je zijn. Naast het vocht dat wordt veroorzaakt door zweet, absorberen ze ook genoeg geurtjes om deze afgesloten ruimtes te ontgeuren. Het is trouwens ook niet verkeerd om een paar zakjes in schoenenkasten te leggen.

Advertisement